Norge tok gull i kokkemesterskap

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Norske Ørjan Johannessen stakk av med seieren i kokkemesterskapet Bocuse d’Or onsdag kveld. Dette er femte gang Norge tar gull i konkurransen.

Ørjan Johannesen og teamet hans, Jimmi Øien som assistent, og Odd Ivar Solvold som trener, vant i går kveld det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or. Norge konkurrerte mot totalt 23 andre nasjoner, og hadde fem og en halv time til å tilberede én kjøttrett og én fiskerett. Ørret og perlehøns sto på menyen. 

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sendte i går kveld en gratulasjon til Ørjan Johannesen, der hun sa at seieren er en bragd og en stor inspirasjon for kokkemiljøet i Norge. Statsråden vet at det ligger mye arbeid bak både fra kokkens side og teamet. 

Ørjan Johannessen ble verdensmester i kokkekunst i Lyon sammen med commis Jimmy Øien.
Ørjan Johannessen ble verdensmester i kokkekunst i Lyon sammen med commis Jimmy Øien. Foto: www.impulsfoto.no

Etter å ha vunnet Året Kokk i Norge og en tredjeplass i Bocuse d’Or Europe (EM) i Stockholm i fjor, ble Ørjan Johannessen en av favorittene til VM i Lyon. Dette er andre gang han deltar på Bocuse d’Or Lyon, og forrige gang havnet han på 5. plass. Til daglig jobber han på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. 

Tidligere norske vinnere

Norge har nå tatt gull i Bocur d’Or Lyon fem ganger. De tidligere vinnerne er Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003) og Geir Skeie (2009). 

Om Bocuse d’Or

For å kunne representere Norge i Bocuse d’Or, arrangerer Bocuse d’Or Norge Årets Kokk, for å kvalifisere representanter til EM og VM. Det uoffisielle verdensmesterskapet i Lyon ble første gang arrangert i 1987, og har blitt arrangert annethvert år siden da. 24 deltakere konkurrerer, og kvalifiserer seg gjennom regionale konkurranser på forhånd. Norge er nest beste nasjon med fem gull, to sølv og to bronsjemedaljer, etter Frankrike. Landbruks- og matdepartementet bidrar til å finansiere Bocuse d’Or Norge, og tildelte 250 000 kr i 2014.