Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge vertskap for humanitært Syria-møte 19. - 20. mars

Over 20 land, EU og sentrale FN-organisasjoner var mandag og tirsdag denne uken samlet i Oslo for å diskutere den prekære humanitære situasjonen i Syria.

- Lidelsene og overgrepene det rapporteres om i Øst-Ghouta er en svært sterk påminnelse om at konflikten langt fra er over. Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet fortsetter å støtte den syriske sivilbefolkningen, og at støtten når frem til de aller mest sårbare, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Fra møtet om Syria-krisen i Oslo.
Møtet i Oslo om den prekære humanitære situasjonen i Syria var en forløper til høynivåkonferansen som finner sted i Brussel i slutten av april. Foto: UD

Møtet om Syria som Norge arrangerer sammen med EU og FN, vil legge grunnlaget for den humanitære delen av høynivåkonferansen om Syria i Brussel 24.-25. april. I Brussel skal det internasjonale samfunnet blant annet bli enige om hvordan man bedre kan imøtekomme de humanitære utfordringene i Syria. Under Oslo-møtet ble det rettet spesielt søkelys på tilgang til de mest sårbare, beskyttelse av sivile, kapasitetsplanlegging i et uforutsigbart landskap samt utfordringer knyttet til retur fra nabolandene til Syria. Det var ventet 75 deltakere fra over 20 land, 20 FN-organisasjoner, EU og sivilsamfunnsorganisasjoner.

Situasjonen på bakken i Syria er i stadig omskiftning. Deltakerne fikk en rapport om beskyttelse av sivile fra Robert Mardini, regiondirektør fra ICRC (Den internasjonal Røde Kors-komiteen), som kom direkte fra Damaskus. Videre diskuterte de bl.a. FNs beredskapsplanlegging for noen av de mest prekære områdene i Syria, inkludert Øst-Ghouta og Idleb.

Norge er femte største giverland til den humanitære responsen på Syria-krisen. Bare i år gir Norge 2,25 milliarder kroner til Syria og nabolandene. Viktige prioriteringer er humanitær bistand og utdanning, med vekt på å nå jenter og kvinner. Norge er i rute til å innfri løftet om ti milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene over fire år, som annonsert på giverkonferansen i London i 2016.

Til toppen