Norges 40 beste mat- og drikkeprodukter er kåret
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 22.09.2020
Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl.
Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.
− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Årets konkurranse bar preg av skyhøy kvalitet på oster, dommerne sendte fire (i stedet for tre) videre til finalen. Tre regioner skiller seg ut, Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister. Sørlendingene er blant de beste på øl.
Fakta om Det Norske Måltid 2020:
- Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
- Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
- Delfinalene ble arrangert mellom 15. og 17. september på Code Restaurant i Oslo.
- 104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.
- Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.
Finalister i Det Norske Måltid 2020:
Produktnavn |
Produsent |
Kategori |
Fylke |
Blomkarse mikrogrønt |
Smågrønt |
Arets grønne |
Rogaland |
Gråblå østerssopp |
Topp Sopp |
Arets grønne |
Rogaland |
Stripetti |
Lærdal Grønt |
Arets grønne |
Vestland |
Tindved sorbet med einerbær og nype |
Siddis Gelato |
Arets grønne foredlet |
Rogaland |
Nyhuus Plommesyltetøy |
Nyhuus Gard |
Arets grønne foredlet |
Vestfold og Telemark |
Eplesidereddik frå Hardanger |
Ulvik Frukt & Cideri |
Arets grønne foredlet |
Vestland |
Vaktel |
Strand Gård |
Arets kjøtt |
Rogaland |
Lammecarré fra Klostergarden |
Klostergarden |
Arets kjøtt |
Rogaland |
Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv |
Nyyyt |
Arets kjøtt |
Rogaland |
Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år |
Vikedal Gårdsmat |
Arets kjøtt foredlet |
Rogaland |
Hockey |
ASK Gård |
Arets kjøtt foredlet |
Viken |
TIND marinert & speket lammelår |
Grilstad |
Arets kjøtt foredlet |
Viken |
Smør |
Valmsnes gård |
Arets meieriprodukt |
Innlandet |
Fersk gårdsmelk |
Kilnes gård |
Arets meieriprodukt |
Trøndelag |
Karamell-iskrem |
Reins Kloster |
Arets meieriprodukt |
Trøndelag |
Imperial Gulrot Gose |
Drum Brew |
Arets øl |
Agder |
Rye Hard 1.0 |
Central Bybryggeri |
Arets øl |
Agder |
Hoppy Fairytale |
Hogna brygg |
Arets øl |
Trøndelag |
Heidalsost |
Heidal ysteri |
Arets ost |
Innlandet |
Fønix |
Stavanger Ysteri |
Arets ost |
Rogaland |
Brilliant Brie |
Thorbjørnrud Ysteri |
Arets ost |
Viken |
Holtefjell, vellagret |
Eiker Gårdsysteri |
Arets ost |
Viken |
Humlepung |
Aga Sideri |
Arets sider |
Vestland |
Lagmann Sider |
Aga Sideri |
Arets sider |
Vestland |
57/2 |
Store Naa Siderkompani |
Arets sider |
Vestland |
Seifilet, skinn og benfri |
Reinhartsen |
Arets sjømat |
Agder |
Krabbeklør, gigant |
Hitramat |
Arets sjømat |
Trøndelag |
Fylt krabbeskjell |
Hitramat |
Arets sjømat |
Trøndelag |
STØRM tørrfiskskinn |
Hrogn |
Arets sjømat foredlet |
Troms og Finnmark |
Sikkaviar |
Femundmat |
Arets sjømat foredlet |
Trøndelag |
Gravet Laks |
Garnviks Røkeri |
Arets sjømat foredlet |
Trøndelag |
Vaffelhjerte |
Sverre Sætre Konditori |
Arets søtsak |
Oslo |
Chilli 50% |
Xoco |
Arets søtsak |
Rogaland |
Tinved konfekt med hvit sjokolade |
Fjåk sjokolade |
Arets søtsak |
Vestland |
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen |
Sirupstynnkakebakeriet |
Årets bakst |
Innlandet |
Fermentert frøknekk |
Lykkemat |
Årets bakst |
Trøndelag |
Granola |
Grini hjemmebakeri |
Årets bakst |
Viken |
Discovery Eplemost |
Hardangergutane |
Årets drikk |
Vestland |
Lundeby Rabarbradrikk |
Lundeby Gård |
Årets drikk |
Viken |
Solbærsaft |
Røyse Bærpresseri |
Årets drikk |
Viken |
For mer informasjon:
Kristin Austigard
Leder for Det Norske Måltid
Tlf: 901 938 77.
E-post: kristin@detnorskemaltid.no