Historisk arkiv

Felles interesser i bekjempelse av ulovlig fiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gunnar Stølsvik, prosjektleder for Norges ekspertgruppe mot ulovlig, uregistrert og urapportert fiske (UUU-fiske) snakket om Norges syn på problemet, globale utfordringer og mulige løsninger under et seminar i Europaparlamentet 3. mars.

Seminaret ble arrangert av Europaparlamentets intergruppe for klimaendringer, biodiversitet og bærekraftig utvikling. Også Politidirektoratet deltok fra norsk side.

Milliardtap
Ifølge estimater koster ulovlig fiske, globalt sett, opp til 23,5 milliarder dollar årlig i økonomisk tap. I tillegg kan UUU-fiske involvere en rekke andre lovbrudd som hvitvasking, menneskehandel og korrupsjon. EU, FN og Norge jobber alle for å bekjempe ulovlig fiske, og internasjonalt samarbeid ble lagt vekt på av alle deltakerne på konferansen.

Norge samarbeider tett med EU på dette området og deler mange synspunkter på UUU-fiske.

- Norge er en viktig bidragsyter i fiskerispørsmål i EU og er en nær partner i fiskeriforvaltning og handel, sier Stølsvik. Han forteller at EU og Norge har mange felles interesser i bekjempelsen av UUU-fiske.

EUs fiskerikommisær Maria Damanaki, som var hovedinnleder på møtet, mente EUs reguleringer og styrkede kontroller av fiskefartøy har bidratt positivt, men at det fortsatt er en lang vei å gå.

Et omfattende problem
Hittil har det blitt lagt mest vekt på det forvaltningsmessige og økologiske aspektet ved ulovlig fiske, men også andre områder berøres.

- UUU-fiske er en trussel mot bærekraften i fiskebestander, underminerer helsestandarder, arbeidsmiljøstandarder, er en trussel mot matsikkerheten, innebærer ofte hvitvasking av penger, korrupsjon, dokumentforfalskning og menneskehandel, sier Stølsvik.

Han la vekt på at dette kan dreie seg om organiserte nettverk der kriminaliteten ikke bare går sterkt ut over miljøet og forvaltningsaspektet, men også involverer og knytter seg til andre alvorlige typer kriminalitet som krysser landegrenser og derfor må bekjempes gjennom internasjonalt samarbeid.

- Ifølge FNs UNTOC-konvensjon om bekjempelse av internasjonal organisert kriminalitet, må håndheving av regelverk krysse grenser når kriminalitet gjør det, poengterte Stølsvik i sitt innlegg.

Stølsvik forteller at EU er interessert i Norges synspunkter og at det er rom for gjensidig læring og at Fiskeriforvaltningens analysenettverk (FFA), derfor ble invitert til møtet.

Politiet også tilstede
- Siden dette dreier seg om kriminell aktivitet er politiet også til stede fra norsk side for å vise at vi involverer oss. Det er tross alt politiets jobb å håndheve lovverket, sier Ingunn M. Kjærstad, politiinspektør i seksjon for organisert kriminalitet og medlem i FFA.

 

Ikke alle land har kriminalisert UUU-fiske, og ulike land har ulike lovverk for å bekjempe dette. Møtet la vekt på betydningen av internasjonalt samarbeid og sammenknytning av ressurser for å bekjempe problemet. Ulovlig fiske er et verdensomspennende problem og foregår i Norge, EU og mange andre land.


Norsk ekspertgruppe
Den norske ekspertgruppen FFA ble etablert i 2009 for bekjempelse av ulovlig fiske. Gruppen skal produsere analyser og ha fokus på hele kriminalitetsbildet knyttet til ulovlig fiske som for eksempel ulovlig kapitalflyt. FFA er faglig uavhengig og består av fagpersoner fra Politidirektoratet, ØKOKRIM, Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Kystverket, Toll- og avgiftsdirektoratet og Skattedirektoratet.

- Målet er bedre koordinering og samarbeid mellom etater som kan bidra til å bekjempe problemet. FFA skal komme med analyser, forslag og fungere som en slags tankesmie, forteller Stølsvik.

Han forteller at FFA etter møtet i Brussel jobber videre i samme spor mot både FN-systemet og bilaterale partnere i arbeidet mot UUU-fiske.