Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norsk-kinesisk havdag i Shanghai

Sammen med kongeparet og Alibaba-grunnlegger Jack Ma markerte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) åpningen av Marine Harvest sin nye laksefabrikk i Shanghai.

Hans Majestet Kong Harald V.,  Alibaba-grunnlegger Jack Ma og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) under åpningen av Marine Harvest sin nye laksefabrikk
Hans Majestet Kong Harald V., Alibaba-grunnlegger Jack Ma og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Trond Viken

Men først åpnet kongen og næringsministeren den norsk-kinesiske havdagen "An ocean of opportunities". Havdagen hadde fokus på å løfte de norske havnæringene og havsamarbeidet mellom Kina og Norge.

– Havet er vår viktigste ressurs for å løse en rekke av de største internasjonale utfordringene vi står overfor. Derfor er havet en av hovedstolpene for meg som næringsminister under statsbesøket. Den norske regjeringen har hav som et av våre fremste satsingsområder, og det er viktig at vi samarbeider med sentrale handelspartnere om slike spørsmål, sier næringss- og havminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Løftet frem havsamarbeid


– Det nytter ikke bare at vi snakker med myndighetene. Norsk næringsliv spiller en viktig rolle internasjonalt i å ta havnæringene globalt i en mer bærekraftig retning. Det gjelder maritim sektor, marin sektor og energi, samt nye og fremvoksende havnæringer. Kina er en viktig havnasjon og en stor andel av norsk næringsliv i Kina opererer innenfor havnæringene. Derfor har vi løftet frem havsamarbeid under besøket til Kina, sier næringsminister Røe Isaksen.

I løpet av havdagen var det blant annet debatt om bærekraftig bruk av havet, fagseminarer om grønn og autonom skipsfart, sjømathandel, energi, marin forsøpling, oppstartsbedrifter og samarbeid i Arktis.

Enormt potensial

Sammen med kongeparet markerte næringsministeren åpningen av Marine Harvest sitt nye videreforedlingsanlegg for laks i Shanghai. Kina er et viktig marked for norsk sjømat i dag, men potensialet er enormt. I sin åpningstale understreket næringsministeren at den nye fabrikken kan gjøre laksens vei fra norske farvann til kinesiske middagsbord kortere enn tidligere.

Den store havdagen ble avsluttet med sjømatmiddagen "Tasting the ocean" med næringsministeren som vert. Norske og kinesiske næringslivsrepresentanter og myndigheter fikk servert norsk sjømat tilberedt av norske kokker.

Til toppen