Norsk lokalmat hedret i Berlin

Tre lokalmatprodusenter ble tatt opp i Spesialitetsmerkeordningen under åpningen av Grüne Woche i Berlin. – Spesialitet er merkeordningen som viser vei til mangfoldet av norsk lokal mat og drikke. Det mangfoldet blir stadig større. I år skal vi for første gang arrangere Oste-VM i Norge, da er det jo særdeles passende å starte året med og dele ut Spesialitet-merket til tre av våre fremste osteprodusenter, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut Spesialitet til Heidal Ysteri, Gangstad Gårdsysteri og Myrdal gård.

Lokalmat er en viktig del av Norges satsing på reiseliv, og under åpningen av den norske standen på Inetrnationale Grüne Woche i Berlin, ble tre lokalmatprodusenter tatt opp i Spesialitetsmerkeordningen. 

  • Heidalsost, Heidalsprim og Rømmegraut fra Heidal Ysteri
  • Is med Skjenning i samarbeid med Røra bakeri og Granstubben ost fra Gangstad Gårdsysteri 
  • Myrdal kvit geitost fra Myrdal Gård
Glade vinnere.
Fra venstre: Astrid Aasen fra Gangstad gårdsysteri, Koen Speetjens fra Myrdal gard, Hege Krukhaug fra Heidal ysteri, landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Nynke van Schaik fra Myrdal gard og Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk. Foto: Vidar Alfarnes

Utvalgt av jury

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser deg veg til god lokal mat og lokalt drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.

De tre produsentene var alle til stedet og tok i mot diplom og bevis på at de nå kan ta i bruke Spesialitet.

Til toppen