Historisk arkiv

Norsk natur fra hesteryggen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Garden som ressurs – marknaden som mål

I en gammel hestebygd i Hedmark kan man oppleve den norske naturen på en litt annerledes måte. Kvistli Islandshester tilbyr alt fra dagsturer til ukesopphold, alt i naturskjønne omgivelser sett fra hesteryggen.

På Kvistli Gård i Folldal kommune har det siden 2000 vært arrangert rideturer på islandshester i de nærliggende fjellene. Ridesenteret blir drevet av ekteparet Anne Margrethe og Morten Sæterhaug, som kjøpte gården i 1999. I 2000 startet de Kvistli Islandshester, hvor de i dag tilbyr rideferier- og turer i det de selv kaller Norges flotteste rideterreng, med Rondane-, Dovrefjell og Sunndalsfjella Nasjonalparker som nærmeste nabo. Folldal er en gammel hestebygd, og tanken bak Kvistli Islandshester er å bringe gamle tradisjoner videre, og holde gamle ferdselsveier og tråkk i bruk. Her blir det formidlet kunnskap om hest, om fjellet og fjellområdene rund Hjerkinn, og om fangstkultur, seterdrift og gruvedrift.

Kvistli Islandshester tilbyr alt fra halvdagsturer til ukelange rideferier, hvor du får sett naturen fra hesteryggen. Turene foregår i det Kvistli selv omtaler som Norges flotteste rideterreng, med blant annet Rondane som nærmeste nabo.
Kvistli Islandshester tilbyr alt fra halvdagsturer til ukelange rideferier, hvor du får sett naturen fra hesteryggen. Turene foregår i det Kvistli selv omtaler som Norges flotteste rideterreng, med blant annet Rondane som nærmeste nabo. Foto: Kvistli Islandshester

Rideferier og dagsturer

Rideferie er en annerledes måte å oppleve den norske naturen på. Kvistli tilbyr en rekke forskjellige turer som passer for alle, fra halvdags- og dagsturer, til et syvdagers opphold med turridning og overnatting. Overnattingen foregår både på gården, under åpen himmel, og i samarbeid med lokale overnattingstilbud. Gården tilbyr også overnatting for både ridegjester og andre gjester gjennom hele året.

Ridesenteret har blitt bygget opp litt etter litt i de årene det har vært drevet. Deler av gården har blitt bygget om til salrom, møterom og stall, hovedhuset med overnattingsfasilitetene har blitt påbygget, og det har blitt kjøpt arealer til beite og slått. I dag er gården selvforsynt med fôr til hestene. I tillegg til rideferier- og turer og overnatting, tilbyr gården temming og trening av andres hester, utleie av utegang og beite, rideundervisning og utleie av møte- og selskapslokaler. Kvistli har også vært aktive i avl de siste årene, som fører med seg en del salg av hester.

Kvistli Islandshester tilbyr alt fra halvdagsturer til ukelange rideferier, hvor du får sett naturen fra hesteryggen.
Foto: Kvistli Islandshester

I 2014 ble Kvistli Gård tildelt Innovasjon Norges Bygdeutviklingspris i Hedemark fylke. De hadde en omsetning på om lag 2 millioner kroner både i 2013 og 2014, og i høysesongen sysselsetter de 5 personer i tillegg til ekteparet. Studenter og elever har også praksis og utplassering på gården gjennom hele året.

Landbruks- og matdepartementet la i juni frem en Stortingsmelding om vekst og gründerskap innen landbruksbaserte næringer. – Norske bønder har lang tradisjon for mangesysleri. Utviklingen av ny næringsvirksomhet er ikke noe nytt i norsk landbruk, sier landbruks og matminister Sylvi Listhaug. – Mer enn halvparten av norske bønder driver allerede en eller annen form for tilleggsnæring. Målet er at den enkelte skal få best mulig vilkår til å utvikle gården og bedriften slik han og hun har ønske om – og ser grunnlag for, sier Listhaug.

Kvistli Islandshester tilbyr alt fra halvdagsturer til ukelange rideferier, hvor du får sett naturen fra hesteryggen
Foto: Kvistli Islandshester