Historisk arkiv

EØS-samarbeid om hatkriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag markeres den internasjonale dagen mot all diskriminering. Å bekjempe diskriminering krever langvarig, målrettet innsats. Norsk og rumensk politi får nå EØS-midler til å utvikle gode verktøy for å bekjempe hatkriminalitet i Romania.

Hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt er nå i gang med et to-årig samarbeid med rumensk politi. Norsk politi skal bidra med råd og opplæring for å øke forståelsen for at hatkriminalitet krever et særskilt fokus og målrettet innsats av politiet.

To politi i uniform smiler mot kamera.
Fra venstre, prosjektansvarlig Abetare Krasniqi og fagleder Monica Lillebakken i hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt. Foto: Oslo politidistrikt.

Ifølge Den europeiske kommisjonen mot rasisme og intoleranse (Europarådet) er hatefulle ytringer i det offentlige rom og på digitale plattformer et utbredt samfunnsproblem i Romania. Mye av dette retter seg mot rom-befolkningen, etniske og religiøse minoritetsgrupper, samt LHBTI-miljøer (lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersex personer).

Les hele rapporten om Romania fra Den europeiske kommisjon mot rasisme og intoleranse.

Oslo-politiet har allerede bidratt til å utforme en spørreundersøkelse som skal gi bedre oversikt over hatkriminalitet i Romania og avdekke mørketall. Per nå er fokuset å få opprettet en egen hatkrimgruppe i Bucuresti og forbedre koding og statistikk på hatkriminalitet i politiets systemer.

- Samarbeidet bidrar til å gi hatkriminalitet større oppmerksomhet hos rumensk politi enn det ellers ville hatt. Bare det i seg selv bidrar til å gi drahjelp til de som jobber med feltet. Ambisjonen er at summen av små og store tiltak, både innenfor strategisk rådgivning og opplæringsaktiviteter, vil gi fagfeltet et forsiktig, men varig, løft, sier politibetjent Abetare Krasniqi, prosjektansvarlig ved Hatkrimgruppen i Oslo.

Siden september 2020 har Krasniqi hatt regelmessige videokonferanser med rumensk politi, representanter fra sivilsamfunnet og minoritetsgrupper.

Skjermbilde av digitalt møte viser  liste over deltakerne på den ene siden og  deltakernes ansiker på andre siden.
På grunn av koronarestriksjoner har møtene mellom norsk og rumensk politi hittil vært digitale. Foto: Oslo politidistrikt.

De neste månedene står (digitale) møter med påtalemyndigheten i Romania og opplæring av minst 48 ansatte fra samtlige rumenske politidistrikt for tur. Det vil også bli avholdt en workshop med fokus på menneskerettigheter og prioritering av hatkriminalitet, 30.- 31. mars. Norsk politi, eksterne og utenlandske samarbeidspartnere vil bidra som foredragsholdere.

Hatkrimgruppen i Oslo ble opprettet for seks år siden og har nytte av at det opprettes felles arenaer for kompetansedeling med eksterne samarbeidspartnere og politi fra ulike land.

- Selv om ikke alt vi holder på med har direkte overføringsverdi til hjemlige forhold, er det spennende og lærerikt å få være del av denne typen internasjonalt politisamarbeid. Det gir vår egen organisasjon nye perspektiver og impulser. Dessuten har vi stor nytte av å systematisere mye av den kompetansen og kunnskapen vi sitter på, sier prosjektansvarlig Krasniqi.