Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norsk ungdomsprosjekt fikk EUs kulturarvpris

20. mars ble årets vinnere av EUs kulturarvpris offentliggjort. Stiftelsen Norsk kulturarv i Vågå vant med prosjektet ”Rydd et kulturminne” i kategorien utdannelse, opplæring og bevisstgjøring.

Prosjektet er rettet mot barn og ungdom under 18 år, for å skape bevisstgjøring om gamle tradisjoner og kulturminner som finnes i Norge. Siden år 2000 har Norsk kulturarv engasjert barn og unge over hele Norge til å bruke en skoledag utendørs for å rydde eller på annen måte tilgjengeliggjøre kulturminner i nærmiljøet.

Vernet skjer gjennom bruk
Mange av prosjektgruppene har samarbeidet med lokale historielag, kommunen eller fylkeskommunene, og på den måten gitt barn og unge en ny form for kulturlærdom inn i skolehverdagen.

– Dette har skapt stort engasjement på tvers av generasjoner, sier Thea G. Dalen, prosjektleder ved Norsk kulturarv.

1100 kulturminner
Det er første gang den europeiske kulturvernorganisasjonen Europa Nostra gir prisen i denne kategorien til et norsk prosjekt. Gjennom Norsk kulturarvs aksjon ”Rydd et kulturminne” har over 1100 kulturminner blitt vedlikeholdt gjennom engasjementet til over 22.000 barn og unge.

Prisen deles ut under Europa Nostras kongress i Portugal 1. juni, der blant annet kommissær for utdanning og kultur, Androulla Vassiliou og Europa Nostras president Plácido Domingo deltar sammen med Portugals president Anibal Cavaco Silva.

Vassiliou uttrykte under offentligjøringen at Norsk kulturarvs prosjekt er et unikt eksempel på et lavkostnadstiltak innen praktisk kulturvernarbeid. Denne typen prosjekter anbefales til undervisningsinstitusjoner i Europa.

Ydmyk vinner
Til sammen ble det delt ut 28 utmerkelser i fire kategorier. Norsk kulturarv reiser til Portugal i juni for å motta utmerkelsen. Samtidig konkurrerer med de fire andre prisvinnerne i sin kategori om en pengepremie på 10.000 euro.

– Å bli lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt er for oss i Norsk kulturarv er premie godt nok, avslutter Dalen.

Les hele begrunnelsen for tildelingen her og andre vinnere av konkurransen her.

Til toppen