Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Edvard Grieg-dekket ferdig bygget

Olje- og energiministeren deltok i dag på markeringen av overleveringen av Edvard Grieg-dekket fra Kværner Stord til operatøren Lundin.

Hoveddekket og prosessmodulen skal siden taues ut på feltet i Nordsjøen for montering på stålunderstellet, som allerede er på plass. Samme dag fikk han også presentert studien "Norsk verdiskaping i utbygging av petroleumsfelt".

- Edvard Grieg-prosjektet er et godt eksempel på hva norsk leverandørindustri kan levere. Andelen norsk verdiskapning i Edvard Grieg prosjektet er beregnet til over 60 prosent. Det er et høyt tall i en industri med stor internasjonal høy konkurranse. Et stort antall små og store norske bedrifter har bidratt i dette prosjektet, sa olje- og energiminister Tord Lien under markeringen.

 Fra venstre: Tord Lien, Jan Arve Haugan (Kværner) og Torsein Sanness (Lundin) foran plattformdekket til Edvard Grieg.

Edvard Grieg (tidligere kalt Luno) er et oljefelt i blokk 16/1 på Utsirahøyden i den sentrale delen av Nordsjøen. Feltet ligger i lisens PL338, 45 km sør for Grane- og Balder-feltene og 180 kilometer vest for Stavanger. Feltet ble påvist i 2007. Les mer om Edvard Greig-feltet på Lundins hjemmesider.

Norsk verdiskaping i utbygging av petroleumsfelt

Statsråden fikk også presentert ”Norsk verdiskaping i utbygging av petroleumsfelt” tirsdag morgen. Studien er utført av Agenda Kaupang, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet og i samarbeid med Norsk Olje og Gass, Norsk Industri og LO.

Fra overrekkelsen av studien, fra venstre Hans Christian Gabrielsen (LO), Tord Lien, Erik Holmelin (Agenda Kaupang), Knut Sunde (Norsk Industri) og Tommy Hansen (Norsk olje og gass).

Hovedfunn i studien

Studien analyserer syv utbyggingsprosjekter på norsk sokkel. Hensikten med studien er å undersøke hvor stor den norske verdiskapingen har vært i disse utbyggingsprosjektene. Dette for å øke forståelsen for hva norsk leverandørindustri leverer av varer og tjenester til offshoreutbygginger og hvordan utbyggingsprosjektene gjennom dette påvirker norsk økonomi. 

En av konklusjonene i studien er at fabrikasjonsverdien ved bygging av understell og plattformdekk i Norge gjennomgående gir en økning av norsk verdiskapingsandel i prosjektene som helhet på 15 - 20 prosentpoeng. 

Analysen viser at norsk andel av verdiskapningen i utbyggingsprosjektene varier fra 40 til 60 prosent avhengig av blant annet utbyggingsløsning og byggested.

Olje- og energidepartementets pressemelding om studien.

Lenke til "Norsk verdiskaping i utbygging av petroleumsfelt".

 

 

Til toppen