Norske fotballprofiler slo et slag for fred

Det var ikke bare under landskampen på Kypros at spillerne gjorde håndslag for fred denne uka. Det skjedde også i buffersonen i den delte hovedstaden Nikosia.

Jan Åge Fjørtoft gjør «Handshake for Peace» med en tyrkisk-kypriotisk grensevakt i den delte hovedstaden Nikosia. (Scanpix)

Det var ikke bare under landskampen på Kypros at spillerne gjorde håndslag for fred denne uka. Det skjedde også i buffersonen i den delte hovedstaden Nikosia.

De norske fotballprofilene Henning Berg og Jan Åge Fjørtoft fikk testet basketferdighetene sine da både gresk-kypriotiske og tyrkisk-kypriotiske ungdommer bød dem opp til kamp.

Det er organisasjonen PeacePlayers – som den eneste på Kypros – som bringer ungdom fra de to befolkningsgruppene sammen for trening, sosialt samvær og utdanning i konfliktløsing og dialog.

Hundrevis av ungdom og voksne fra begge sider er på denne måten brakt sammen både som spillere, trenere og ledere.

Organisasjonen har sin base i Home of Cooperation som finansieres og støttes gjennom EØS-midlene. Og det var på utsiden av dette huset, midt i den FN-kontrollerte buffersonen, at møtet og basketkampen med ungdommene fant sted.

– Det er på tide at fotballen engasjerer seg på denne måten. Det handler om mye mer enn to ganger 45 minutter, sa generalsekretær Kjetil Siem i Norges fotballforbund til NTB. – Med dette besøket har norsk fotball tatt et nytt steg i samarbeidsprosjektet med å markedsføre Norge positivt under landslagenes utenlandsturer. Denne turen var en av pilotene på om dette er noen vits, og så kommer vi hit og ser at norske myndigheter har bygd dette huset, sa Siem.

Jan Åge Fjørtoft og Henning Berg deler ut «Handshake for Peace»-armbånd til de gresk-kypriotiske og tyrkisk-kypriotiske ungdommene. I tillegg fikk de gratisbilletter til fotballkampen mellom Norge og Kypros av ambassadør Sjur Larsen. (Scanpix)

Møtet mellom de profilerte norske spillerne inspirerte de unge idrettsutøverne, og interessen ble ikke mindre da Fjørtoft introduserte Berg som tidligere ligamester med Manchester United og tidligere lagkamerat av David Beckham.

Også den norske delegasjonen ble svært imponert over ungdommen og det arbeidet PeacePlayers og Home of Cooperation utfører.

Basketkampen pågikk mot én kurv. Ifølge referatene gjør de norske fotballprofilene seg best på fotballbanen.

Til toppen