Norske IT-selskaper lykkes i Australia

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Q-Free og Imatis er to norske IT-selskaper som lykkes med norsk innovativ teknologi i Australia.

Statssekretær Dilek Ayhan besøkte i dag Trondheimsbaserte Q-Free i Sydney. Hun fikk en  innføring i selskapets systemer for trafikkstyring og parkering ved Sydney Airport, som bidrar til å løse trafikk- og parkeringsutfordringer ved flyplassen. Q-Free satser sterkt internasjonalt og har i dag kontorer i nærmere 20 land.

Ayhan besøkte også Imatis Australia, som er et joint-venture mellom Porsgrunns-bedriften Imatis og det australske selskapet Visionstream. Imatis har hatt suksess med salg av sine brukervennlige dataløsninger for sykehus i Australia, og inngikk i juli 2014 et partnerskap med Visionstream for å erobre det australske markedet.

Dan Credazzi fra Imatis Australia viser deres løsning for presentasjon av helsedata (foto:NFD/Simen Svenheim)

- Tilstedeværelsen av norsk næringsliv i Australia er økende. Det er gledelig å se at teknologiske løsninger utviklet av norske bedrifter er attraktive i Australia, og er med på å løse utfordringer på viktige områder som samferdsel og helse. Selskaper som Q-Free og Imatis er gode eksempler på den bredden norsk næringsliv representerer internasjonalt, og på at innovative norske løsninger er konkurransedyktige på den andre siden av kloden, sier Ayhan. 

Silje Troseth (til venstre), daglig leder i Q-Free Australia, har høye ambisjoner for virksomheten og vurderer også å satse i New Zealand. Her sammen med statssekretær Dilek Ayhan og Max Hales (til høyre). (Foto: NFD/Simen Svenheim).

Ayhan møtte også et utvalg andre representanter for norske bedrifter i Sydney.

Hun vil den kommende uken delta under Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonjas statsbesøk til Australia til Canberra, Sydney og Perth. Et av hovedformålene med besøket er å styrke næringslivsbåndene mellom Norge og Australia, og en norsk næringslivsdelegasjon på 80 personer fra mer enn 40 selskaper deltar.

I Canberra 23. februar skal Ayhan ha politiske møter med parlamentarisk sekretær for landbruksministeren Richard Colbeck og delta på bilaterale møter med handels- og investeringsminister Andrew Robb og industri- og energiminister Ian Macfarlane. 

I Perth 26. og 27. februar skal Ayhan blant annet delta på en workshop om økt bruk av LNG-teknologi, og møte norske bedrifter innen olje- og gassindustrien. Hun skal også møte delstatsminister for landbruk, mat og fiskeri i Western Australiam, Ken Baston.

Om Imatis

Imatis er en norsk IT-bedrift etablert i 2007, med hovedkontor i Porsgrunn. Imatis’ satsing i Australia følger opp bedriftens satsing i Danmark som startet i 2012. Selskapet produserer elektroniske tavler for bruk i helsesektoren, som integrerer pasientinformasjon mot lab, røntgen, prosedyrer, journaler og sensorer for å gi et sanntidsoverblikk over pasientens situasjon. Imatis har vunnet flere innovasjonspriser for sine løsninger.

Om Q-Free

Trondheim-baserte Q-Free er verdensledende innenfor transportstyringssegmentet. Bedriften opererer nå i 17 land utenfor Norge og har vært tilstede på det australske markedet siden 1999. Q-Free Australia leverer og videreutvikler elektroniske systemer for betaling av veiavgift til blant annet havner og flyplasser.

Fakta om forholdet Norge – Australia:

  • Import av varer fra Australia (2014): 926 millioner kroner
  • Eksport av varer til Australia (2014): 2 milliarder kroner
  • Norsk tjenesteeksport til Australia (2013): 5,3 milliarder kroner

Norske selskaper i Australia

  • Antall: ca 60
  • Total omsetning: 16 mrd kroner (i 2011)
  • Antall ansatte: ca 3 000 (i 2011)
  • Norske bedrifter som er aktive i Australia inkluderer blant annet Farstad Shipping, Wilh. Wilhelmsen, Norske Skog, Yara, Norsk Hydro, Jotun, Kongsberg og NAMMO.