Historisk arkiv

Norske pærer på vei ut i det internasjonale markedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Celina er en norsk pæresort utviklet av Graminor. Pæresorten er nå i ferd finne sin plass i det internasjonale pæremarkedet. Så langt har fruktbønder i EU (Belgia, Spania, Slovakia, Frankrike og Italia), Sveits, Sør-Afrika, Marokko, Australia, USA og Chile sikra seg retten til å plante Celina-pæretrær - i tillegg til her i Norge.

Pæresortens Celinas historie startet i 1985 da kryssingen ble utført. Frøplanter ble oppalet og selektert fram til 1996 før de ble poda opp til forsøk på Njøs, Graminor sin avdeling i Sogn og fjordane. Det første forsøket ble planta i 1997. Fem år senere var materiale klart for testing flere steder i verden. Det er vanlig prosedyre i planteutviklingsarbeidet at plantemateriale utviklet et sted, testes flere steder i verden. Gode, nye pæresorter er mangelvare internasjonalt derfor er det også betydelig interesse for Graminor sine pæresorter.

Celina er en norsk pæresort utviklet av Graminor.
Celina er en norsk pæresort utviklet av Graminor. Foto: Graminor

Positive tilbakemeldinger fra blant anna Sør-Afrika fikk ballen til å rulle internasjonalt. Utenlandske fruktforhandlere og dyrkere viste raskt interesse og trær ble produsert og plantet flere steder i verden.

I 2018 er 860.000 Celina pæretrær plantet utenfor Norge, før årets planting i Sør-Afrika. Hovedsakelig i Belgia og Sør Afrika.

Graminor har ansvar for utvikling av plantesorter til  jord- og hagebruksnæringen i Norge. Formålet er å sikre at norske produsenter har tilgang på variert, klimatilpasset og sykdomsfritt sortsmateriale. Landbruks- og matdepartementet er en av Graminors eiere.