Historisk arkiv

Ny handlingsplan for kriminalitetsforebygging:

Kunnskapsforankring, tidlig intervensjon og samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- Vi må i mye større grad bli opptatt av årsakene til kriminaliteten. Ved å forebygge bedre kan vi reparere mindre, sier justisminister Knut Storberget.

I dag lanserer regjeringen en ny kriminalitetsforebyggende handlingsplan.  En klar målsetting er å hjelp ungdom bort fra en kriminell løpebane.

Oppfølgingsteam. Et av tiltakene i planen er å legge til rette for nasjonal spredning av Oppfølgingsteam. Oppfølgingsteam er eksempel på vellykket satsing overfor unge lovbrytere gjennom samarbeid mellom rettshåndhevere og hjelpeapparatet. Prosjekter i fire byer er nylig avsluttet, og erfaringene fra de fire Oppfølgingsteamene skal følges opp.

Kunnskapsforankring. Ti tiltak fra regjeringen skal bidra til en god, effektiv og treffsikker kriminalitetsforebygging.

 - Forebyggende kriminalitetsarbeidet innebærer at vi bringer fram systematisk kunnskap og benytter oss av denne i det praktiske arbeidet, sier Storberget.

Tidlig intervensjon. Forskning viser at tidlig innsats er avgjørende for å forebygge at personer eller grupper blir involvert i kriminalitet. Særlig viktig er det å følge opp barn og ungdom som er spesielt utsatt.

Styrket samarbeid og samordning. Kriminalitetsforebygging krever dialog og samhandling mellom offentlige tjenester, mellom myndigheter og frivillig sektor og mellom offentlige og private aktører. Handlingsplanen inneholder elleve tiltak for styrket samarbeid og samordning. Blant annet et tett og godt samarbeid i politiråd og SLT (samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) for å sikre et nært og sterkt politi.

Handlingsplanen legges frem av Justisdepartementet. Tiltakene går på tvers av sektorer, tjenester og forvaltningsnivåer.

 

Her kan du lese handlingsplanen for kriminalitetsforebygging.