Historisk arkiv

Produktivt ektepar stikker av med Bedriftsutviklingsprisen i Trøndelag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ragnhild og Jonas Viken på Frosta i Trøndelag er et produktivt ektepar med fokus på bærekraft, ressursutnyttelse og innovasjon. Sammen driver de gartneriet Viken Østre på Frosta, treningssenteret Level og vegetarkonseptet Grønne Folk. I dag mottar ekteparet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Trøndelag.

-Vinnerne har over tid vist en betydelig utviklingsvilje og evne. De utmerker seg ved å være framsynte, målrettede og samarbeidssøkende. Bedriftsutviklingsprisen i landbruket tildeles som en anerkjennelse av vinnernes nyskapende satsing innenfor flere områder og deres store gjennomføringsevne, sier Vigdis Harsvik, regionleder Innovasjon Norge Trøndelag.

- Vi blir både stolte og glade for at Innovasjon Norge har funnet at vi har gjort oss fortjent til denne utmerkelsen, sier ekteparet Viken om prisen.

- Ekteparet Viken er en del av den spennende utviklingen som skjer innen norsk landbruk i dag. Vi heier på bedrifter som tør å tenke nytt og som har ressursutnyttelse, bærekraft og innovasjon som en drivende del av virksomheten, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad om vinneren.

Gartneriet Viken Østre på Frosta i Trøndelag
Gartneriet Viken Østre på Frosta i Trøndelag Foto: Jan Lutdal

Bidrar til salg av lokalprodusert mat

Ragnhild og Jonas har vært pådrivere for at produsenter innenfor grøntsektoren skal få lov til å profilere egen bedrift på salgsemballasje. Dette arbeidet har bidratt til flere spennende grønnsaksdisker rundt i hele landet, og redusert avstanden mellom produsent og forbruker.

-Kortreist mat er i vinden som aldri før. Arbeidet til ekteparet Viken og arbeidet bidrar til en økt interesse for norskprodusert mat, sier Harsvik.

Selskapet Hegstad Viken & Blakstad driver ekteparet sammen med kokken Bjørnar Buserud, og under merkenavnet "Grønne Folk", utvikler de vegetarprodukter med basis i kvaliteter som ikke er brukbare for salg direkte til forbruker. Dette bidrar til redusert matsvinn og økt lokal verdiskaping. Fraværet av soya gjør også disse produktene kortreiste.

Ekteparet Viken har samarbeidet med Innovasjon Norge i en årrekke. Først i forbindelse med å bygge merkevaren Viken Østre Gartneri, senere i utviklingen av vegetarkonseptet (fra ide til «industri»). Designet til både "Grønne Folk" og Viken Gartneri har vunnet internasjonale priser i sine kategorier.

Fra driftsbygning til treningssenter

I tillegg til å drive med gartneridrift og ferdigretter omfavner virksomheten også velferdstjenester. For å skape liv i den gamle driftsbygningen på Østre Viken, bygde Ragnhild og Jonas om bygningen til et treningssenter i 2006. I naturskjønne omgivelser på Frosta finner vi i dag Level Sportssenter, et fullskala treningssenter som tilbyr det meste innen trening og PT-tjenester. Den gamle driftsbygningen rommer også en frisørsalong, hudpleiesalong og egen avdeling for fysioterapi. Senteret er et sosialt møtested, og utgjør et lokalt helsetilbud for befolkningen på Frosta.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.  
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.  
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.  
  • De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.  
  • Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020. 

  • Les mer om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket og se oversikt over årets vinnere hos Innovasjon Norge