Lite antibiotikaresistens i Norge

Antibiotikaresistente bakterier i dyr og matvarer er et begrenset problem i Norge, viser en statusrapport. Den totale mengden med antibiotika brukt på dyr i landbruket har blitt redusert med 38 prosent siden 1995

Rapporten Norm-Vet 2014 fra Veterinærinstituttet  ble i dag overrakt  Mattilsynet. Den viser at antibiotikaresistens i husdyrproduksjon og i mat i Norge fremdeles er et begrenset problem, sammenlignet med situasjonen i landbruket mange andre land, og i forhold til bruken av antibiotika innen humanhelse. For å opprettholde den gode statusen er det en stor og koordinert innsats mellom næring, forvaltning og forskning.

Landbruket står for mindre enn 10 prosent av totalforbruket av antibiotika i Norge. For kjæledyr er imidlertid trenden økende. Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet om å vurdere konsekvensen av dette, og en risikovurdering om dette er ventet ferdigstilt i desember 2015.