Ny runde fredsforhandlinger for Filippinene

Den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP vil møtes i Noordwijk i Nederland for en ny runde med fredssamtaler mellom 2. og 6. april. Norge deltar som tilrettelegger under forhandlingene.

Under denne forhandlingsrunden vil partene fokusere særlig på spørsmålet om en bilateral våpenhvile, samt sosiale og økonomiske reformer.

I februar ble det brudd i samtalene og partene opphevet våpenhvilene som hadde vært i i kraft siden august i fjor. Under fortrolige samtaler i mars ble partene enige om å gjenoppta forhandlingene.

- Det er positivt at partene har besluttet å fortsette fredsforhandlingene. Dette skrittet viser at begge sider har et genuint ønske om fred. Fra norsk side vil vi fortsette som tilrettelegger for forhandlingene, sier utenriksminister Børge Brende.

Den kommende forhandlingsrunden er den fjerde siden gjenopptakelsen av formelle forhandlinger sommeren 2016. Partene har gjennomført to forhandlingsrunder i Norge i august og oktober 2016 og en runde i Roma i januar 2017. Siste formelle forhandlingsrunde før 2016 fant sted i Oslo i 2011.

Den væpnede konflikten mellom regjeringen og kommunistbevegelsen og dens væpnede arm har pågått i 48 år. Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen siden 2001.

Til toppen