Historisk arkiv

Nytt rundskriv om driveplikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet fastsatte i går nytt rundskriv om driveplikt som vil være et bedre verktøy for kommunenes praktisering av saker om driveplikt.

Det er nytt i rundskrivet at

  • reglene ikke er til hinder for at leietaker framleier jordbruksarealet videre
  • reglene ikke forutsetter at leietaker eier areal fra før
  • brudd på driveplikten bare foreligger når jorda ikke blir drevet 
  • hvis vilkårene for å inngå avtale om bortleie er brutt, kan dette bare følges opp med tvangsgebyr
      Gårdsbruk
Landbruks- og matdepartementet fastsatte i går nytt rundskriv om driveplikt som vil være et bedre verktøy for kommunenes praktisering av saker om driveplikt.
Foto: Landbruks- og matdepartementet
 

Det er ut over dette utarbeidet sjekklister til bruk for kommunene ved oppfølging av brudd på driveplikten, og rundskrivet er generelt mer utfyllende på flere punkter enn det tidligere rundskrivet, både i omtalen av praktiseringen ved søknad om fritak, og omtalen av kommunens oppfølging av brudd på driveplikt.

- Dette rundskrivet vil styrke praktiseringen av driveplikten innenfor en ramme som også tar hensyn til eiernes behov. Muligheten for fremleie av areal legger bedre til rette for produksjoner som krever vekstskifte, samtidig som klarere retningslinjer for kommunens fritakspraksis og oppfølging av brudd kan bidra til en mer effektiv håndheving av reglene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

- Utfordringene knyttet til matsikkerhet, klima og befolkningsøkning gjør det nødvendig med sterke virkemidler som bidrar til matproduksjon. Dyrka og dyrkbar jord er en grunnleggende, og begrenset ressurs, og eierne av jordbruksareal forvalter denne ressursen. Driveplikten synliggjør deres forvalteransvar, og skal sikre produksjon av mat samtidig som jordbruksarealets produksjonsegenskaper og kulturlandskapet ivaretas, sier Brekk.