Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nytt Senter for Husdyrforsøk på Ås

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug åpnet på vegne av regjeringen i dag Senter for husdyrforsøk, Ås gård. Det nye senteret ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås vil gi unike muligheter for forskning og undervisning.

- Regjeringen har tydelige mål om å øke kvaliteten i forskning og høyere utdanning. God infrastruktur og kvalitet henger sammen. Det nye Senteret for husdyrforsøk gir topp moderne og fasiliteter for forskning og undervisning innen husdyr, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. - Gode forsknings- og undervisningsfasiliteter vil bidra til å heve kvaliteten og gi økt attraktivitet både for studenter og forskere. Det vil også bidra til økt rekruttering  av dyktige fagfolk til landbruks- og matsektoren. Det fjøset det skal forskes i, må være minst like moderne som de nye høyteknologiske driftsbygningene som bygges i dag for framtida, sier Listhaug.

Nøkkeloverrekkelse til rektor ved NMBU Mari Sundli-Tveit. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Unike muligheter for forskning og undervisning 
Ås gård er første trinn i byggeprosjektet Campus Ås ved NMBU. Det er den største utbyggingen innenfor høyere utdanning og forskning noen sinne. Prosjektet er gjennomført av Statsbygg, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, og skal gi NMBU oppdaterte og moderne fasiliteter for forskning og undervisning knyttet til husdyrforsøk. De nye lokalene vil gi mulighet for både flere og bredere forsøk enn de gamle lokalene, som nå rives.

Omvisning på senteret ved Avd.dir. Ingvar Selmer-Olsen
Omvisning på senteret ved Avd.dir. Ingvar Selmer-Olsen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Senter for husdyrforsøk er på i alt på 12.000 kvadratmeter, fordelt på fem bygg, og er dimensjonert for 130 melkekyr, 20 ammekyr, 150 søyer, 80 melkegeiter, 60 purker og 6 hester, i tillegg til kalver, lam og kje. Anlegget er i stor grad automatisert. Forsøkene som utføres ved senteret innebærer eksempelvis å sikre best mulige fôr for det enkelte dyreslag, god bingeutforming og sikre sykdomsforebyggende forhold for husdyra. Et oppstallingsmiljø som sikrer god dyrevelferd har vært førende for prosjektet.

Landbruks- og matminister Sylivi Listhaug hilser på dyra på senteret.
Foto: Landbruks- og matdepartementet

Bruk av norsk tre
Første spadestikk ble tatt høsten 2013, og byggingen startet i juni 2014. Det har vært lagt stor vekt på å benytte miljøvennlige materialer, og alle husene er oppført i norsk tre. Det har vært stort fokus på å opprettholde jordbruksarealene, og området som er blitt bebygget, er erstattet av nye beiteområder.

Omvisning på senteret ved Avd.dir. Ingvar Selmer-Olsen
Omvisning på senteret. Foto: Landbruks- og matdepartementet

 

Til toppen