Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge støtter nytt fond mot organisert kriminalitet

Statssekretær Audun Halvorsen møtte i dag Mark Shaw, direktøren for Global Initiative against Transnational Organized Crime (GI). Utenriksdepartementet inngikk nylig en avtale med GI om støtte på inntil 38 millioner kroner til fondet Civil Society Resilience Fund Against Organized Crime.

Statssekretær Audun Halvorsen og direktør Mark Shaw i Global Initiative against Transnational Organized Crime. Foto: Ingrid Kvammen Ekker
Vil bekjempe organisert kriminalitet: Statssekretær Audun Halvorsen og direktør Mark Shaw i Global Initiative against Transnational Organized Crime. Foto: Ingrid Kvammen Ekker, UD

– Det nye fondet innebærer en ny og innovativ måte å bekjempe transnasjonal, organisert kriminalitet på. Det vil fungere som en inkubator, ved å kanalisere ressurser og kompetanse til lokale samfunnsaktivister, journalister og ulike aktører på grasrotsnivå. Med sitt globale nettverk og brede erfaring er GI en solid partner i dette arbeidet, sier statssekretær Halvorsen.

Bakgrunnen for avtalen med GI er behovet for å stanse en utvikling der organiserte kriminelle grupper i enkelte land og områder fordriver staten som primær myndighet. Organisert kriminalitet utgjør i dag en alvorlig trussel for mange lands utvikling. Kriminelle grupper kan trenge inn i og kompromittere statsapparatet, forhindre demokratisering og utvikling av rettsstaten og utgjøre et alvorlig hinder for en positiv økonomisk utvikling. I slike tilfeller ser man ofte komplekse forbindelser mellom kriminelle marked, væpnede konflikter og organiserte kriminelle grupper.

Global Initiative against Transnational Organized Crime ble grunnlagt i 2013 og har hovedkvarter i Genève. GI består av et nettverk av nær 300 uavhengige globale og regionale eksperter, som arbeider med demokrati, styresett og utviklingsspørsmål i land der organisert kriminalitet er en særlig utfordring.

Les mer om fondet her.

 

Til toppen