Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nytt håp i Ukraina

- Etter flere døgn med sjokkerende voldsbruk er det svært positivt at partene i dag har kommet til enighet om en vei ut av krisen. Dersom avtalen blir gjennomført, vil den kunne markere et viktig skritt i retning av demokrati og forsoning, sier utenriksminister Børge Brende.

Fredag ettermiddag ble partene i konflikten i Ukraina enige om en avtale, etter over 20 timer med forhandlinger støttet av utenriksministrene fra Frankrike, Polen og Tyskland og med deltakelse av en spesialrepresentant fra Russland. Som første skritt i oppfølging av avtalen vedtok Ukrainas nasjonalforsamling umiddelbart å gjeninnføre grunnloven fra 2004. Det er nå avgjørende i den videre oppfølgingen at det dannes en samlingsregjering med bred støtte. I tillegg skal det holdes valg på ny president innen desember.

- Denne avtalen er en viktig forutsetning for at Ukraina skal finne en varig løsning på krisen i landet. Dette er også en seier for internasjonalt diplomati, som har bidratt til å få avtalen i stand, sier utenriksministeren.

Det er også viktig at de ansvarlige for volden stilles til ansvar.

- Rettferdighet og forsoning blir to viktige temaer fremover. I dette arbeidet vil det internasjonale rådgivningspanelet i Europarådet få en viktig rolle, sier Brende.

Til toppen