Økt samarbeid med EU

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statsminister Erna Solberg og statsråd for EØS-saker og forholdet til EU, Vidar Helgesen, hadde i dag møter med lederne i EU i Brussel. De møtte den nye presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk, den nye presidenten for Kommisjonen Jean-Claude Juncker, og presidenten i Europaparlamentet, Martin Schulz.

Møte med Europaparlamentets president Martin Schulz.
Møte med presidenten i Europaparlamentet Martin Schulz. Foto: Juha ROININEN/EUP-IMAGES/Statsministerens kontor.

- Jeg er glad for denne muligheten til å møte de nye lederne for EU-institusjonene. Møtene i dag har bekreftet det sterke og gode samarbeidet mellom Norge og EU, sier statsminister Solberg.

Et hovedtema i møtene har vært solidaritet og samarbeid i Europa og internasjonalt for å verne om felles verdier og om innbyggernes sikkerhet. Norge og EU har allerede et godt samarbeid gjennom Schengen-avtalen og om utenriks- og sikkerhetspolitikk. Norge vil delta aktivt i diskusjonene om videre felles innsats mot terrorisme og intoleranse. Norge vil også bidra til EUs regionale utviklings- og beskyttelsesprogrammer for å avhjelpe den humanitære krisen rundt Middelhavet.

Andre samarbeidsområder mellom Norge og EU ble også drøftet.

- EØS-avtalen er et meget solid fundament for samarbeidet mellom Norge og EU. Norge og EU er også naturlige allierte i forhandlingene for å oppnå en ambisiøs global klimaavtale i Paris senere i år. I tillegg har vi også hatt gode diskusjoner om energisamarbeid og om situasjonen i Russland og Ukraina, sier statsministeren.

Møte med presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk.
Møte med presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk. Foto: Juha ROININEN/EUP-IMAGES/Statsministerens kontor.