Olje- og energiministeren møtte den amerikanske energiministeren

OIje- og energiminister Tina Bru møtte onsdag 1. september den amerikanske energiministeren Jennifer Granholm sammen med næringsminister Iselin Nybø. Møtet foregikk digitalt på den amerikanske ambassaden i Oslo, hvor temaet var bilateralt samarbeid i energisektoren og industrielle muligheter for energibransjen i overgangen til lavutslippssamfunnet.

'
Olje- og energiminister Tina Bru (t.v) og næringsminister Iselin Nybø møtte den amerikanske energiministeren Jennifer Granholm digitalt på den amerikanske ambassaden i Oslo 1. september 2021. Foto: U.S. Embassy in Norway

Dette var Bru sitt første møte med den amerikanske energiministeren Jennifer Granholm, som tiltrådte i president Joe Bidens regjering 25. februar i år.

— Helt siden amerikanerne var delaktig i at vi gjorde første oljefunnene i Nordsjøen på 60-tallet, har våre to land hatt et nært samarbeid innen olje og gass, og de senere årene innen havvind, CO2-håndtering og hydrogen. Det var et godt møte hvor vi diskuterte alle disse temaene og hvordan vi kan skape nye jobber i overgangen til lavutslippssamfunnet, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Energiminister Granholm, som for øvrig har norsk farmor fra Gjerstad i Agder, leder U.S. Department of Energy (DOE) som skal hjelpe president Joe Bidens ambisjon om å nå målet om karbonnøytralt samfunn i 2050, bl.a. ved hjelp av teknologiutvikling og skape flere millioner arbeidsplasser innen fornybar energi.

— Dette er en ambisjon Norge støtter, og vi er glade for at en viktig og nær samarbeidspartner vil ta på seg en lederrolle her. Jeg benyttet også anledningen til å invitere Minister Granholm til å tale på ONS hjemme i Stavanger neste år, og håper hun vil finne tid til å komme, sier Bru.

Norge ble i april i år med i det amerikanske initiativet "Net zero producers forum", et samarbeidsforum for dialog om overgangen til lavutslippssamfunnet mellom USA, Norge, Canada, Saudi Arabia og Qatar. Det er foreløpig ikke holdt noe møte i forumet, men det amerikanske energidepartementet håper å få dette på plass i løpet av høsten.

Næringsminister Iselin Nybø signerte også en intensjonsavtale med USA om eliminering av høyanriket uran. Les mer om dette her