Oppfordrer partene i Tigray til å gripe muligheten

Den etiopiske regjeringens kunngjøring om våpenhvile i Tigray er en viktig utvikling for stanse konflikten. Norge oppfordrer alle parter til å gripe denne muligheten, for å stoppe krigshandlingene og begynne forhandlinger, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Kun dialog og en politisk løsning kan få slutt på konflikten og de menneskelige lidelsene.

– Jeg er dypt bekymret over voldsnivået og de stadige overgrepene mot sivile. Prioriteten må nå være å få slutt på volden, sikre beskyttelse av sivile og uhindret humanitær tilgang til befolkningen, sier Eriksen Søreide.

Konflikten i Tigray har de siste åtte månedene ført til stadig økende humanitære behov. Tilgangen for humanitære aktører til mennesker som trenger beskyttelse og assistanse i Tigray er fortsatt svært begrenset.

– Etiopias problemer må løses av etiopiske ledere. For å oppnå en politisk løsning er det avgjørende at eritreiske styrker umiddelbart trekkes ut av Tigray, sier Eriksen Søreide.

Vi forventer at våpenhvilens intensjoner følges opp i praksis og at alle parter respekterer internasjonal humanitærrett. Norge støtter at Sikkerhetsrådet tar opp situasjonen i Tigray på nytt.