Historisk arkiv

Oppgjør av eiendomshandler gjennom eiendomsmegler skal bli sikrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet foreslår å endre eiendomsmeglingsloven slik at oppgjør av eiendomshandler gjennom megler skal bli sikrere for kjøper og selger. Forslagene skal bidra til å forhindre at partene i handelen og deres kreditorer lider tap i forbindelse med oppgjør. – Forbrukere som kjøper eller selger bolig gjennom eiendomsmegler, skal kunne være sikre på at oppgjøret foregår på tryggest mulig måte, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

En av eiendomsmeglers viktigste oppgaver er å sørge for at oppgjøret gjennomføres på en trygg måte, slik at verken kjøper, selger eller deres långivere utsettes for risiko for tap. For å ivareta dette formålet, foreslår departementet å lovfeste at eiendomsmeglere og advokater som bistår ved oppgjør av eiendomshandler, skal sørge for at kjøper har fått rettsvern for sitt erverv før kjøpesummen kan disponeres på vegne av selger.

Departementet foreslår også at kreditorene ikke skal kunne søke dekning i kjøpesummen som står på meglers klientkonto før betingelsene for frigivelse av kjøpesummen som gjelder mellom partene, er oppfylt. Vanligvis vil kjøpesummen ikke kunne frigis til selger før kjøper har fått tinglyst skjøte. Videre vil det normalt være avtalt at kjøpers långivere skal ha fått tinglyst sine pantedokumenter, samt at heftelser på eiendommen skal være slettet før kjøpesummen kan frigis til selger. Hensikten med forslaget er særlig å unngå at det oppstår tvil om hvorvidt selgers kreditorer i perioden etter at kjøper har overtatt bruken av eiendommen, men før han har oppnådd rettsvern for ervervet, kan søke dekning både i eiendommen og kjøpesummen.

Departementet foreslår videre at bestemmelsene om oppbevaring og forvaltning av klientmidler i eiendomsmeglingsforskriften flyttes til eiendomsmeglingsloven, slik at de viktigste reglene om klientmidler blir samlet i loven.

Forslagene bygger på høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet, som departementet sendte på høring 4. november 2011, med høringsfrist 5. februar 2012. 

Departementet legger i dag fram forslag om endringer også i flere andre lover: