Ønsker opposisjonens retur til Sør-Sudan velkommen

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

For første gang siden konflikten i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013 landet i dag representanter for opposisjonen i hovedstaden Juba. - Dette er et etterlengtet og viktig steg på veien mot fred i Sør-Sudan, sier utenriksminister Børge Brende.

Regjeringen og opposisjonen i Sør-Sudan skrev i august under på en fredsavtale som skulle markere slutten på nær to år med konflikt. Til tross for at begge partene erklærte våpenhvile like etter fredsavtalen ble signert, har kamphandlingene fortsatt. Norge har sammen med USA en aktiv rolle i å sikre denne tilbakekomsten.

- Opposisjonens tilbakekomst til Juba kan bli et vendepunkt for Sør-Sudan. Arbeidet med å etablere en overgangsregjering kan nå igangsettes og vi er forhåpentlig et viktig skritt nærmere slutten på denne tragiske konflikten, sier utenriksministeren.

To år med konflikt har ført 4,6 millioner mennesker ut i en akutt humanitær krise, ifølge FN. 2,3 millioner mennesker er på flukt.

- Med opposisjonens retur, viser partene i Sør-Sudan vilje og handlekraft, som freden vil kreve. Jeg forventer at partene viser den samme viljen i det krevende arbeidet som nå ligger foran dem med å gjennomføre fredsavtalens bestemmelser. Det er partene alene som bærer ansvaret for at avtalen overholdes. Norge, sammen med andre medlemmer av Troikaen, står klare til å støtte prosessen, med mål om å få snarlig fred, sier Brende.

Norge har vært en sentral støttespiller til den Igad-ledede fredsprosessen, og har sammen med troikapartner USA jobbet aktivt for å tilrettelegge for opposisjonens retur både praktisk og politisk.