Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ordførere markerte verdensarvnominasjon

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Stolte ordførere fra Tinn og Notodden fikk signert nominasjonen for industrianleggene på Rjukan og Notodden av klima- og miljøministeren og Riksantikvaren tirsdag. Nå sendes den ned til Unesco i Paris.

-Industrihistorien i Telemark er unik og bør kunne bli et flott nytt bidrag til listen over verdensarvsteder, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft, som også roste det lokale engasjementet som er vist i arbeidet med denne søknaden.

I brevet til Unesco som følger søknaden beskrives nominasjonen av anleggene på Rjukan og Notodden som et norsk industrieventyr. Her temmet vi fossefallene og bygget opp store industrianlegg langt ute i distriktene. Her satt man også ut i live oppfinnelsen som gjorde det mulig å produsere kunstgjødsel, en produksjon som har hatt stor betydning for hele verdens matproduksjon.

-Denne nominasjonen er basert på en helhetstanke. Området strekker seg over 9 mil, fra vannmagasinet Møsvatn på Hardangervidda, via industrianleggene på Rjukan og ned til Notodden hvor kunstgjødselen ble skipet ut, sa Sundtoft.

Arbeidet med å nominere industriarven på Rjukan og Notodden til Unescos verdensarvliste startet i 2009, da Riksantikvaren fikk oppdraget av Miljøverndepartementet. Fra starten har det lokale engasjementet vært stort. Kommunene Tinn og Notodden har deltatt i arbeidet fra første stund, etter hvert kom også Vinje kommune med i arbeidet. Fylkeskommunen har også vært involvert, og eierne av anleggene, som Hydro Energi, Yara og Tinfoss, har støttet arbeidet.

Ved siden av industriarven på Rjukan og Notodden nominerer Norge nå også flere steder i Vestfold og ett i Sogn og Fjordane under fellesbetegnelsen Vikingarv til Unescos verdensarvliste.

Unesco vil trolig ferdigbehandle søknadene på sitt møte sommeren 2015.

Les pressemeldingen om de to nominasjonene her.

Les mer om Unesco og verdensarvlisten her. 

Stolte ordførere fra Tinn og Notodden overrakte søknaden om verdensarvstatus for industrianleggene på Rjukan og Notodden til klima- og miljøministeren og Riksantikvaren (Foto: Gard Nybro Nielsen/KLD)