Ørjan vant EM i kokkekunst

Dette innholdet er mer enn 8 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

I konkurranse med Europas beste kokker gikk den norske kokken Ørjan Johannessen til topps i europafinalen i regi av Bocuse d’Or i Brussel 21. mars. Sverige og Danmark kom på de neste plassene.

- Her har det vært en knalltøff konkurranse og derfor er dette et meget bra resultat. Nok en gang har Norge kommet øverst på pallen i en krevende internasjonal kokkekamp. Dette er også gull til norsk matkultur, gratulerer landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Han berømmer også assistent Julie Ekse Jenssen for innsatsen.

Intens jobbing
Stemningen sto i taket da 26 år gamle Ørjan kunne sprette champagneflasken på seierspodiet. De tallrike tilreisende nordmennene hadde ut over hele dagen gitt sin høylytte støtte til vår mann med kjøkkenknivene, og det eksploderte fullstendig da juryformannen åpnet seierskonvolutten.

Ørjan hadde da jobbet intenst sammen med sin assistent Julie Ekse Jenssen og coach Odd Ivar Solvold fra kl 09.00 samme morgen inntil han kunne presentere sine kreasjoner kl 14.00 for den meget kompetente og kritiske juryen.

- Stor honnør til Ørjan! Dette var en fantastisk prestasjon, og det er samtidig utrolig artig å se at han markerer at Norge og norsk matkultur virkelig kan hevde seg på denne måten, sier matråd Steinar Svanemyr ved den norske EU-delegasjonen.

Han fulgte konkurransen gjennom dagen sammen med blant annet Norges ambassadør til Belgia, Niels Engelschiøn som var blant til aller første til å gratulere den nybakte europamesteren.

Opplading til VM
Bocuse d'Or er verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse som går av stabelen annen hvert år i Lyon i Frankrike. Konkurransen ble etablert i 1987 av den franske kokken Paul Bocuse og er idag en viktig begivenhet for norske kokker. Norge har siden oppstart hevdet seg meget godt i denne kokkekonkurransen og hentet hjem gullet første gang med Bent Stiansen i 1993.

I 2008 ble det bestemt at det skulle kjøres kvalifiseringskonkurranser til Bocuse d’Or i Lyon. Det første Bocuse d’Or Europe ble holdt i Stavanger i 2008. I 2010 var det Genève som var vertskap og i år var det altså Brussel sin tur.