Over 660 ungdommer har søkt sommerjobb som fisker

Også i år er ungdomsfiskeordningen en populær sommerjobb. Mest populær er ordningen for ungdommene i Troms og Finnmark med 247 påmeldte etterfulgt av Vestland med 116.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen møtte nylig ungdomsfiskere på havna i Mehamn.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen møtte nylig ungdomsfiskere på havna i Mehamn.

Så langt i år har 502 ungdommer meldt seg til ungdomsfiskeordningen i 2021, og det er fortsatt mulighet til å registrere seg som ungdomsfisker. I tillegg er det 158 påmeldte til den nye ordningen av fangst av kongekrabbe under ungdomsfiskeordningen.

– Nå er ungdomsfisket godt i gang. Det er flott å se at så mange ungdommer også i år ønsker å få et innblikk i fiskeryrket. Forhåpentligvis gir dette mersmak for flere av ungdommene til å velge dette som yrke. Samtidig er det en fin anledning til en sommerjobb der de tjener gode penger, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Ordningen er for de mellom 12 og 25 år og gjelder fra 14. juni til 6. august. For deltakelse i ordningen av fangst av kongekrabbe kan ungdom søke det året de fyller 16 år.

«Gamvikmodellen» inspirerer

Forrige uke møtte fiskeri- og sjømatministeren ungdommer fra Gamvik kommune som driver med ungdomsfiske.

-Det var veldig inspirerende å møte ungdommene i Gamvik kommune. Jeg er imponert over den jobben som blir lagt ned i kommunen. De har fått til en modell som fungerer og som er veldig populær blant ungdommene, sier Ingebrigtsen.

42 unge deltar i ungdomsfiske i regi av Gamvik kommune i år. Kommunen har avtale med en yrkesfisker som tar med seg ungdommer på havet som fiskere.

Ny ordning for kongekrabbefiske i 2021

Nytt av året er at fiskeri- og sjømatministeren har satt av 30 tonn kongekrabbe til en ny ungdoms- og rekrutteringsordning: Ny ungdoms- og rekrutteringsordning i kongekrabbefisket - regjeringen.no

Fylkesvis fordeling av ungdomsfiskerne (slik fordeler søknadene seg pr i dag):

Troms og Finnmark: 247 (i tillegg er det 158 påmeldte til den nye ordningen av fangst av kongekrabbe under ungdomsfiskeordningen)

Vestland: 116

Nordland: 49

Rogaland: 38

Agder: 20
Trøndelag: 20

Møre og Romsdal: 7

Vestfold og Telemark: 3

Viken: 3

Fakta om ungdomsfiskeordningen:

Egne regler for fiske etter rognkjeks og leppefisk

  • Ungdomsfiskeordningen i fiske etter rognkjeks gjelder fra og med 1. mai 2021 til og med 20. juni 2021 vest for 26°Ø, og i perioden fra og med 1. mai 2021 til og med 5. juli 2021 i Finnmark øst for 26°Ø.
  • Ungdomsfiskeordningen i fiske etter leppefisk gjelder fra og med 19. juli 2021 kl. 08.00 sør for 62°N og fra og med 2. august 2021 kl. 08.00 nord for 62°N. Fisket etter leppefisk under ungdomfiskeordningen gjelder til 20. oktober kl. 20.00 eller til fisket i åpen gruppe i samme område stoppes.