Fordømmer grove overgrep i Sør-Sudan

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har i dag presentert en omfattende og meget alvorlig rapport om menneskerettighetssituasjonen i Sør-Sudan. Rapporten peker på at regjeringsstyrker og militser har begått målrettede angrep på sivile. - Vi tar høykommissærens rapport på største alvor og fordømmer disse grove handlingene på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende.

Over to millioner sivile er drevet på flukt og titusener drept. Landsbyer, skoler og sykehus er plyndret og ødelagt. Det rapporteres om drap på sivile og omfattende og grov seksuell vold mot voksne og barn.

- Rapporten er et tragisk vitnesbyrd om hvor viktig det er at konflikten tar slutt. FNs menneskerettighetsråd må nå fatte et klart vedtak for å styrke beskyttelsen av sivile i Sør-Sudan og bidra til rettsforfølgelse av de ansvarlige for de grove overgrepene og menneskerettighetsbruddene i landet. Norge vil arbeide med våre partnere i rådet for et slikt vedtak, sier Brende.

Innholdet i rapporten sammenfaller med tidligere rapporter fra Den afrikanske union (AU) og FN-operasjonen i landet, Unmiss. Det har vært liten til ingen oppfølging eller etterforskning av overgrepene fra partenes side, ifølge rapporten. Overgrepene har fortsatt også etter at fredsavtalen mellom partene ble signert i august 2015.