Palestina inne i en kritisk fase

- Palestina er inne i en kritisk fase. De neste månedene blir avgjørende for både den økonomiske og politiske utviklingen. Giverne må bidra med penger til gjenoppbygging av Gaza. Men bare lettelser i restriksjonene kan gi bærekraft for den palestinske staten, sier utenriksminister Børge Brende.

I sin innledning under giverlandsmøte for Palestina i New York advarte Brende Israel, palestinske myndigheter og internasjonale giverland mot konsekvensene av fortsatt stillstand i fredsprosessen og fortsatt isolasjon av Gaza.

- Det er på høy tid å forplikte seg på nytt - i både ord og handling - til visjonen om en uavhengig palestinsk stat som lever side om side med Israel i fred og sikkerhet, sier Børge Brende.

Utenriksministeren oppfordret israelske og palestinske ledere til å benytte tiden frem mot giverkonferansen i Kairo 12. oktober til å skape reelle resultater. Giverkonferansen arrangeres av Norge og Egypt i fellesskap.

– Det finnes ingen status quo for situasjonen i Palestina og Israel. Stabilitet i Gaza forutsetter at Israel gir palestinerne tilgang til områder under direkte israelsk kontroll på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Skjer ikke dette kan vi se nye utbrudd av konflikten, sier Brende.

Giverlandsmøtet i New York ble ledet av Norge som har formannskapet i giverlandsgruppen for palestinske myndigheter (AHLC). Blant deltakerne var FNs generalsekretær Ban Ki-moon, USAs utenriksminister John Kerry og EUs høyrepresentant Catherine Ashton.

Til toppen