Historisk arkiv

Penger til å få ørreten tilbake i Alna-vassdraget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Klima- og miljødepartementet bidrar med 500.000 kroner til å restaurere Fossumbekken ved Alnaelva i Oslo, for å legge til rette for at ørreten kan gyte her. Dette er en del av det langvarige arbeidet med å bedre miljøtilstanden i den 14 kilometer lange Alnaelva som renner fra Alnsjøen til Bjørvika.

Fossumbekken er den største av sideelvene til Alnaelva. Den skal restaureres ved å legge ut stein i klynger, enkeltsteiner, stein i bueformasjoner og gytegrus på elvebunnen. Dette vil bedre oppvekst- og gyteforholdene for ørret. Oslo kommune skal gjennomføre prosjektet. 

- Fossumbekken er et av flere prosjekter der stat og kommune i fellesskap åpner mer av Alnaelva som friluftsområde. Mye er gjort både av Oslo kommune selv og i samarbeid mellom kommunen og staten. Men det er fortsatt potensial for å gjøre mer. Jeg er glad for at Klima- og miljødepartementet kan bidra med penger til bynært friluftsliv ved å restaurere Fossumbekken, sier statssekretær Maren Hersleth Holsen i Klima- og miljødepartementet.

Pengene utbetales gjennom Miljødirektoratets tilskudd til vannforvaltning.

- Byrådet i Oslo har siden 2015 satset på nærfriluftsliv, klimatilpasning og forbedring av miljøtilstanden i Oslos 11 elver. Byrådets innsats har resultert i at delegasjoner fra alle verdenshjørner kommer til Oslo for å lære om hva vi har gjort for å forbedre livskvalitet for folk gjennom urbant friluftsliv, forbedret naturmangfold og flomsikring av byen. Jeg setter stor pris på at Klima- og miljødepartementet ønsker å forsterke Oslos innsats ved restaurering av Fossumbekken, noe som vil bidra til å øke muligheten for bynært fiske og friluftsliv, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg.

Norsk institutt for vannforskning, NIVA, har på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet levert en rapport  som gir en oppsummering av status og trekker opp linjene for hvordan man kan gå fram for å restaurere vassdraget. 

Målet er å få Alna tilbake til et nivå med bedre vannmiljø og større verdi for friluftslivet til de 180.000 menneskene som bor i tilknytning til elva.

Klima- og miljødepartementet har bidratt med 700.000 kroner til denne utredningen, og Oslo kommune har vært godt involvert i arbeidet. Både Vann- og avløpsetaten, Bymiljøetaten, Plan- og bygningsetaten og Eiendoms- og byfornyelsesetaten har deltatt aktivt med sin kompetanse i NIVAs prosjektgruppe, og berørte bydeler har deltatt i prosjektets referansegruppe. Også frivilligheten i Oslo, ved Alnaelvas venner, Oslo elveforum, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus og Sabima har bidratt.

Alnaelva byr på en av Oslos fineste turveier og gir mange opplevelser fra Oslos 1000 år gamle historie. Elveløpet varierer fra rolige områder til fossefall. Langs elva er det variert vegetasjon, stedvis rikt dyre- og fugleliv og mange spor av gammel og ny industri. Men det er også et av de mest nedbygde vassdragene i Oslo.

Lange elvestrekninger er lagt under bakken, mesteparten av tilløpsbekkene er lagt i rør og det er mange gamle forurensningssynder gjemt i grunnen. Mye har blitt gjort for å bedre forholdene, men mye gjenstår.

NIVAs rapport gir et grunnlag for det videre arbeidet med å restaurere Alnaelva.