Historisk arkiv

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte søndag 18. november Afghanistan. Utenriksministeren møtte president Ashraf Ghani, og utenriksminister Salahuddin Rabbani, øverste leder for Nato-styrken Resolute Support Mission, general Austin Miller.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreideog Afghanistans president Ashraf Ghani. Foto: Presidentens kontor
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte Afghanistans president Ashraf Ghani under sitt besøk i november. Foto: Presidentens kontor

Eriksen Søreide møtte også norske soldatene som tjenestegjør i Afghanistan samt flere representanter for sivilt samfunn som arbeider for menneskeretter, kvinners rettigheter, likestilling, presse- og ytringsfrihet, samt lederen for IOM i Afghanistan, Laurence Hart. Det er første gang Eriksen Søreide besøker landet som utenriksminister, men det er hennes femte besøk totalt.

- Dette er en god anledning til å drøfte med afghanerne hva som er oppnådd og hvilke utfordringer som gjenstår knyttet til godt styresett, bekjempelse av korrupsjon, fremme av likestilling og økonomisk utvikling. Om en uke møtes det internasjonale samfunnet til giverlandsmøte for Afghanistan, og da er det nettopp disse tingene vi skal diskutere, sier Eriksen Søreide.

Norge og Afghanistan har en strategisk partnerskapsavtale som første gang ble inngått i 2013 og som løper til 2020.

- Norge er en langsiktig og stabil partner for Afghanistan. Mye er oppnådd siden 2001. Flere har tilgang til helsetjenester og skole, en myndighetsstruktur er bygget opp, og frie medier og sivilsamfunnet er styrket. Sikkerhetssituasjonen er imidlertid svært krevende, og korrupsjon setter også fremgang i fare, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Under giverkonferansen for Afghanistan i 2016 forpliktet Norge seg til å støtte landet med omlag 700 millioner kroner årlig ut 2020, så fremt afghanske myndigheter oppfyller sine forpliktelser om reform, innsats mot korrupsjon og arbeid for å styrke kvinners stilling. - Bekjempelse av korrupsjon og styrking av kvinners stilling er viktige hensyn i all norsk støtte til landet, sier Eriksen Søreide

Afghanistan er ett av 16 partnerland for norsk bistand, og utdanning er et av satsingsområdene. Tallet på barn i skolealder øker jevnt i Afghanistan. Til tross for at det går framover, står fortsatt rundt 3,7 millioner barn uten skoleplass. Rundt 60 prosent av dem er jenter.

- Det at barna kan gå på skolen, er viktig for økonomisk fremgang, demokratisk utvikling og ikke minst for å gjøre situasjonen bedre for kvinner. Jeg er derfor veldig fornøyd med at vi nettopp har kunnet åpne tre nye norskstøttede skoler, sier Eriksen Søreide.

En av dem er jenteskolen i bygda Chaghatak, utenfor Meymaneh i Faryab-provinsen. Norge har siden 2011 bidratt til å ferdigstille 21 skoler, noe som har sikret skolegang til rundt 14.000 elever.

Videre står landet står overfor mange humanitære utfordringer på grunn av tørke, væpnet konflikt og store folkeforflytninger. - Fra norsk side vil vi opprettholde et høyt nivå på den humanitære bistanden, fastholder utenriksministeren

Det ble avholdt parlamentsvalg i Afghanistan 20. oktober og endelige resultater ventes i desember. Dette var den første valggjennomføringen afghanske myndigheter har hatt ansvaret for på egen hånd. Valget var utsatt for mange angrep fra Taliban, og både organiseringen og arbeidet med å komme frem til et resultat har vært preget av utfordringer. Likevel avga tre millioner velgere stemme, og om lag en tredel av dem var kvinner.

- Parlamentsvalget synliggjorde de kompliserte utfordringene Afghanistan står overfor. Det er viktig at befolkningen kan velge sine ledere, og det vil være viktig at presidentvalget neste år bygger på lærdommer fra parlamentsvalget, sier Eriksen Søreide.

Bærekraftig stabilitet og utvikling i Afghanistan er avhengig av en løsning på konflikten med Taliban. Det er bred afghansk og internasjonal enighet om at konflikten må løses gjennom politiske forhandlinger.

- Norge har lenge arbeidet for en inkluderende politisk løsning på konflikten som bevarer rettighetene til kvinner og alle etniske grupper. Norge bistår med å legge til rette for samtaler mellom partene. Den afghanske regjeringens tilbud til Taliban om betingelsesløse fredsforhandlinger fortjener ros. Fredssamtaler mellom aktørene i konflikten er nødvendig for å skape varig fred i landet, sier Eriksen Søreide.

Norge vil også opprettholde sitt bidrag gjennom Natos Resolute Support Mission. Dette er del av den internasjonale innsatsen for å styrke Afghanistans evne til å ivareta sin egen sikkerhet. Norske spesialstyrker og annet personell gir et verdifullt bidrag til denne innsatsen.

28. november arrangeres en internasjonal giverkonferanse for Afghanistan i Genève. Her vil representanter fra giverlandene, Afghanistan og FN gå gjennom den internasjonale bistanden og Afghanistans eget reformarbeid. Målet med konferansen er å legge et grunnlag for samarbeid videre for utvikling og stabilitet i Afghanistan. 

Pressekontakt: Ane H. Lunde.: +47 976 71 250, Ane.Haavardsdatter.Lunde@mfa.no