Brende fordømmer drap på aktivister i Bangladesh

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg tar sterk avstand fra drapene i Bangladesh, mine tanker går til de pårørende og etterlatte. Bangladesh har lange og stolte tradisjoner som et åpent og mangfoldig samfunn, men disse drapene truer ytringsfriheten. Det er bangladeshiske myndigheters ansvar å forsvare grunnleggende rettigheter og stille drapsmennene til ansvar, sier utenriksminister Børge Brende.

Det siste året er minst ti personer drept i Bangladesh på grunn av sine meninger, seksuelle legning eller tro. I går ble Xulhaz Mannan, en tydelig talsmann for landets seksuelle minoriteter, brutalt drept i sitt hjem i Dhaka. Hans venn Mahbub Tonoy ble også drept. Lørdag 23. april ble engelskprofessoren Rezaul Karim Siddique, anklaget for å være ikke-troende, drept på åpen gate.

Felles for ofrene er at de representerer religiøse minoriteter eller ikke-religiøse, sekulære strømninger i Bangladesh og at drapene er motivert av religiøs ekstremisme.

Xulhaz Mannan var ansatt på den amerikanske ambassaden i Dhaka. Han var også redaktør for Bangladesh´ første LGBT-magasin, et tiltak som blant annet ble støttet av Norge.