Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Viktig med fortsatt dialog i Colombia

Utenriksminister Børge Brende ønsker velkommen fortsatt dialog mellom ulike politiske aktører i Colombia, etter folkeavstemningen om fredsavtalen. - Det er mitt håp at det er mulig å finne en løsning på den vanskelige situasjonen som har oppstått. Norge vil fortsette å tilby støtte til fredsprosessen, sier utenriksministeren.

Resultatet av søndagens folkeavstemning ble et nei til fredsavtalen, som ble signert i Cartagena 26. september. Avtalen tar for seg de grunnleggende årsakene til konflikten, samt at Farc-geriljaen skal legge ned våpnene. Den legger til rette for blant annet bredere politisk deltagelse, tilgang til jord og narkotikabekjempelse. Rettighetene til sivile som er rammet av konflikten er en sentral del.

- Sivilbefolkning som har vært rammet ønsker å få en slutt på konflikten som har vart i flere generasjoner. Det er positivt at den colombianske regjeringen og Farc opprettholder våpenhvilen og det er viktig at dette fortsetter, sier Brende.

Fredsforhandlingene startet formelt opp i Oslo i oktober 2012 og har siden foregått i Havanna. Norge har sammen med Cuba tilrettelagt for forhandlingene. Den væpnede konflikten i Colombia har vart i over femti år og har kostet hundretusener av colombianere livet. Over seks millioner mennesker er drevet på flukt i eget land.

Til toppen