Norske gaver i anledning Finlands hundreårsjubileum

I 2017 feires Finlands 100-årsjubileum som selvstendig stat. Norge markerer dette ved å styrke Norsk-finsk kulturfond og ved å gi midler til en norsk skulptur.

- Vi gratulerer våre finske venner og naboer med deres store jubileum, sier utenriksminister Børge Brende. Sammen er Finlands motto for jubileet. Norge og Finland står sammen i det bilaterale, det nordiske, det arktiske, det europeiske og det globale, sier utenriksministeren.

I anledning 100-årsjubileeet har Utenriksdepartementet bevilget 750.000 kroner til en norsk skulptur ved Hanaholmen kultursenter utenfor Helsingfors. Finlands honorære generalkonsul i Oslo, Christian Bjelland, vil også bidra til prosjektet. Skulpturen vil inngå i en liten utendørs nordisk skulpturpark over temaet årstidene. Et nyrenovert Hanaholmen gjenåpnes under de nordiske statsoverhodenes jubileumsbesøk i Finland 1. juni.

Tidligere professor ved NTNU, Maaretta Jaukkuri, er kurator for prosjektet og vil stå sentralt i utvelgelsen av norsk kunstner og skulptur. Hun har inngående kunnskap om Norge på dette området, blant annet gjennom sin befatning med Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen ventes å være på plass i løpet av 2018.

- Hanaholmen er et begrep innenfor finsk-svensk utveksling og i økende grad også innenfor nordisk samarbeid generelt. Det gir vår gave til vår kjære nabo både en norsk-finsk og en nordisk symbolikk, sier utenriksministeren.

Kulturdepartementet har i anledning jubileet besluttet å styrke den norske delen av Norsk-finsk kulturfond med to millioner kroner. Avkastningen av fondet brukes til å støtte virksomhet som bidrar til større kunnskap om og økt kontakt mellom norsk og finsk kultur-, samfunns- og næringsliv. Fondet støtter norsk-finske samarbeidsprosjekter, hovedsakelig innen kunst og kultur.

- Styrkingen er et signal om at vi ønsker enda større samkvem med Finland, ikke minst innenfor språk og kultur, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en kommentar. - Det aller mest gledelige ville være om dette kan bidra til at flere norske kunstnere og kulturarbeidere finner veien til Finland og omvendt, sier kulturministeren.

Til toppen