Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge med nytt humanitært bidrag til Jemen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar i dag på FNs internasjonale giverkonferanse for Jemen. - Dette er for øyeblikket verdens verste humanitære krise, og det er helt essensielt at sivile får beskyttelse og at det gis humanitær tilgang, sier Eriksen Søreide.

Norge annonserte et bidrag på 170 millioner kroner på konferansen. I tillegg bidrar Norge gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF) med over 40 millioner. Tidligere i år utløste FN sitt største bidrag noensinne fra det globale nødhjelpsfondet til krisen i Jemen, hvorav over 40 millioner kroner fra Norge. Norge støtter også Jemen gjennom Verdensbanken og gjennom ikke-øremerkede midler til humanitære organisasjoner.

- Norge var en av de største bidragsyterne til nødlidende i Jemen i 2017, og jeg er glad for at vi vil opprettholde et høyt nivå på bistanden i 2018, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Det er FNs generalsekretær Antonio Guterres som åpner den internasjonale giverkonferansen for Jemen i Genève. Utenriksminister Eriksen Søreide deltar sammen med ministre fra andre giverland, representanter for internasjonale organisasjoner og FN-organisasjoner for å mobilisere støtte til nødlidende i Jemen.

Konflikten i Jemen har ført over 22 millioner mennesker – nesten 80 prosent av befolkningen – ut i en humanitær krise. Mer enn 5000 barn har blitt drept eller såret som et resultat av konflikten. Nesten to millioner barn går ikke på skole. Jemens statsapparat har kollapset, offentlige ansatte får ikke lønn og mer enn halvparten av befolkningen har ikke tilgang til helsehjelp.

- Konflikten har nå pågått i over tre år, og hjelpeorganisasjonene mangler fortsatt tilgang. Fortsatt er det store problemer med å få inn mat, varer og medisinsk utstyr til en sivilbefolkning som er kritisk avhengig av hjelp utenfra. Norge oppfordrer partene til å overholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitærrett. Dette inkluderer beskyttelse av sivile og å sikre uhindret humanitær tilgang til sivilbefolkningen. Blokaden som hindrer humanitær tilgang til havnene i Rødehavet bør løftes, sier utenriksministeren.

Til toppen