Presseinformasjon

Utenriksminister Brende til Liberia

Utenriksminister Børge Brende besøker Liberia 15. desember. Brende deltar når president Johnson Sirleaf åpner det norskstøttede vannkraftverket Mt. Coffee.

– Skal vi bidra til å skape vekst og utvikling, er tilgang til elektrisitet avgjørende. Med åpningen av Mount Coffee-vannkraftverket vil mer enn hundre tusen husholdninger i Liberia kobles til strømnettet i tiden fremover. Det betyr mer lys til lekselesing, gatelys som gir økt trygghet og tilgang til energi for bedrifter som investerer i nye arbeidsplasser. Norsk støtte til energisektoren i Liberia er et konkret eksempel på at bistand gir resultater, sier utenriksminister Børge Brende.

Etter borgerkrigen i Liberia var landets strømforsyning rasert og kraftverket Mount Coffee plyndret og ødelagt. Energisamarbeidet mellom Norge og Liberia ble innledet etter at president Johnson Sirleaf vant valget i 2005 med løftet «Small light today, big light tomorrow». Norge har investert om lag 600 millioner kroner i rehabiliteringen av Mount Coffee, og er en sentral bidragsyter til energisektoren i landet.

Utenriksminister Brende besøkte sist Liberia under ebola-epidemien i 2014. Landet er nå erklært fritt for ebola, men ettervirkningene preger fremdeles landet. Dette vil være blant temaene i Brendes samtale med president Johnson Sirleaf. Norge har siden 2003 bidratt med politirådgivere inn i FN-operasjonen Unmil (United Nations Mission in Liberia), og bidratt til å bygge opp Liberias politi- og rettsapparat. Denne innsatsen, sammen med den norske skogsatsingen i Liberia, vil være andre tema under besøket.

Pressekontakt: Ingrid Kvammen Ekker, ike@mfa.no, mobil 990 24 984 (med på reisen)

Til toppen