Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge øker innsatsen i Sahel-regionen

Norge øker innsatsen i den sårbare Sahel-regionen. Regjeringen lanserer i dag en egen strategi for Norges innsats i Sahel for perioden 2018-20.

Sahel-området har store utfordringer knyttet til sikkerhet, humanitære behov og utvikling. På grunn av de svake statsstrukturene og de porøse grensene, har voldelige islamistiske terrorgrupper lykkes med å etablere seg. Konfliktene truer stabiliteten i flere av landene og har påført sivilbefolkningen enorme humanitære lidelser. Menneskesmugling og irregulær migrasjon til Europa gjennom Sahel medfører ekstreme menneskelige kostnader.

- På grunn av nærheten til Europa påvirker utviklingen i Sahel også Europas sikkerhet og velferd i stadig større grad. Dette er bakgrunnen for at vi nå ønsker å se på Sahel-regionen med et helhetlig blikk. Vi ønsker å kombinere sterkere diplomatisk og politisk innsats med tiltak for å fremme sikkerhet og utvikling, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Som et ledd i den økte innsatsen, åpnet Norge ny ambassade i Bamako i Mali i januar 2018. Vi har også etablert samarbeid med Mali, og Niger og mye av utviklingsinnsatsen konsentreres her.

- Landene i Sahel og i området rundt Tsjadsjøen er blant verdens aller fattigste. De er hardt rammet av klimaendringene. Uten internasjonal støtte vil flere av disse landene ikke kunne oppnå bærekraftsmålene, sier utviklingsminister Nikolai Astrup.

Strategien bygger på flere meldinger til Stortinget, vår nye humanitære strategi og UDs rammeverk for innsats i sårbare stater. Den lanseres av statssekretær Marianne Hagen og statssekretær Jens Frölich Holte under et arrangement i Utenriksdepartementet.

Den har vært utarbeidet i dialog med øvrige engasjerte departementer, norske organisasjoner og fagmiljøer og med internasjonale partnere som FN, EU, Den afrikanske union og andre europeiske land.

Sahel betyr «kyst» på arabisk, og er betegnelsen på et geografisk belte som strekker seg under Sahara-ørkenen («havet») fra Vest-Afrika til Sudan.

Les hele strategien her.

Pressemeldingen på fransk.

Til toppen