Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning

- Norge fordømmer på det sterkeste den kjernefysiske prøvesprengningen som ble gjennomført av Nord-Korea i dag. Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet. Samtidig må vi erkjenne at denne konflikten ikke har noen enkle militære løsninger, men må søkes løst politisk og diplomatisk, sier utenriksminister Børge Brende.

Nord-Korea hevder å ha utført en vellykket test av en fusjonsbombe (hydrogenbombe), og hevder samtidig at den kan plasseres på et interkontinentalt missil. Dette er landets sjette atomprøvesprengning og den hittil kraftigste. Ifølge Norsar er det målt seismiske bevegelser i området der de tidligere atomsprengningene har funnet sted på en styrke på 5,8 på Richters skala. Dette indikerer en sprengkraft på ca 120 kilotonn TNT. Til sammenlikning var den forrige prøvesprengningen i september 2016 på 20 kilotonn TNT, mens Hiroshima-bomben i 1945 var på 15 kilotonn TNT.

- Nord-Koreas gjentatte prøvesprengninger undergraver det internasjonale ikke-spredningsregimet under Ikke-spredningsavtalen (NPT). Nord-Koreas prøvesprengning viser nok en gang hvor viktig det er å få iverksatt Prøvestansavtalen (CTBT). Avtalen har ennå ikke trådt i kraft fordi åtte land, derunder Nord-Korea, ennå ikke har ratifisert den, sier utenriksministeren.

Til toppen