Historisk arkiv

Giverne bekreftet behovet for en to-statsløsning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Behovet for gjenopptakelse av en politisk prosess mellom israelerne og palestinerne er viktigere enn noen gang for å bevare håpet om en to-statsløsning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksminister Eriksen Søreide ledet torsdag 26. september møtet i giverlandsgruppen for Palestina (Ad Hoc Liaison Committee). Møtet fant sted i New York med FN som vertskap.

- Muligheten for å lykkes med en politisk prosess er under stort press, og kan sette langvarig internasjonal innsats i Midtøsten i fare og i verste fall føre til et økonomisk, humanitært og sosialt sammenbrudd. Det er derfor viktig at giverlandene til Palestina gjentok støtten til en forhandlet og fredelig løsning på konflikten, sier utenriksministeren.

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh og finansminister Shoukri Bishara deltok også på AHLC-møtet i New York, mens Israel var representert på høyt embetsnivå fra utenriksdepartementet. I tillegg deltok ministre fra flere av de største giverlandene, inkludert EUs høyrepresentant Federica Mogherini.

- Uten en løsning på konflikten om overføringene av palestinske inntekter fra Israel er det en reell fare for en videre svekkelse av både palestinsk økonomi og de palestinske institusjonene som giverne har bidratt til å bygge opp gjennom mer enn 25 år. Derfor var det viktig at giverne og det internasjonale samfunnet bekreftet en tydelig støtte til både to-statsløsningen og til opprettholdelsen av bærekraftige palestinske institusjoner. Det blir avgjørende å komme fram til avtaler og praktiske tiltak mellom partene som vil styrke den palestinske økonomien. Spesielt viktig er det at Israel gir palestinerne økt tilgang til å utnytte egne ressurser på Vestbredden, og ikke minst til å utvikle det såkalte C-området som utgjør rundt 60 prosent av Vestbredden. Mer infrastruktur innen energi og vann må utbygges, sier Eriksen Søreide.

Forholdene for de to millioner palestinerne i Gaza har bedret seg noe siden giverlandsmøtet i fjor. Dette gjelder spesielt bedret tilgang til energi og arbeidsplasser. Likevel er giverlandsgruppen bekymret for situasjonen der.

- Den humanitære situasjonen i Gaza er fortsatt kritisk. Arbeidet med å gi folket i Gaza bedrede levekår må fortsette. Israel må gjøre det lettere å frakte varer mellom de palestinske områdene og gi palestinerne tilgang til både regionale og internasjonale markeder. En politisk løsning for Gaza er avhengig av at splittelsen mellom Hamas og Fatah opphører og at palestinske myndigheter får myndighet over Gaza igjen, sier utenriksministeren.

- Viktigst av alt er det likevel at israelerne og palestinerne får i gang en politisk prosess igjen. En framforhandlet avtale mellom israelerne og palestinerne er den eneste måten å oppnå en fredelig løsning på konflikten mellom israelere og palestinere. I en politisk svært krevende fase var det nødvendig med en ny bekreftelse på dette fra giverne og de internasjonale støttespillerne, sier utenriksministeren.

Giverlandsgruppen for Palestina ble etablert i 1993 etter den første Oslo-avtalen og har som mål å legge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en forhandlet to-statsløsning. Dette er det eneste internasjonale forumet der begge parter i konflikten deltar i dialog med giverne og det internasjonale samfunnet om to-statsløsningen og palestinsk statsbygging.