Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Politireformen - Vi har fulgt opp politireformen som avtalt

Politireformen må ikke handle om rykter, skriver Lene Vågslid (Ap), men om tall og fakta. Selv klarer hun ikke å forankre sine egne meninger i et eneste faktum.

Jeg er enig i at å inngå avtaler i Stortinget om store og viktige reformer er viktig for Norge. Det ble inngått et bredt forlik om politireformen på Stortinget i 2015. Siden har regjeringen vært opptatt med gjennomføringen av reformen.

Om vi ser på innholdet i avtalen og hva som er blitt gjennomført er det vanskelig å forstå hva Vågslid mener er brudd. Reformen er omfattende, og å få tiltakene til å virke og gi resultater, tar tid. At vi har økt antallet politiansatte er et uomtvistelig faktum. Ønsker Vågslid en konstruktiv debatt om reformen må hun bli mer spesifikk.

Hva er det hun mener er et brudd på avtalen?

Alt er ikke perfekt med politireformen. Vi kommer med en stortingsmelding som vil vise hvilken retning vi vil gå i fremtiden. Jeg er enig i at vi må øke kapasiteten på etterforskningen. Det oppleves i dag å være mer attraktivt for politifolk å kjøre patrulje enn å drive med etterforskning, noe som fører til gjennomtrekk. Dette må vi se nærmere på.

Denne regjeringen har gjort en kraftsatsing for å løfte politiet i de årene vi har sittet. Politibudsjettene har økt med 1, 9 milliarder kroner. Over 1450 nye årsverk har kommet til siden 2013. Vi har økt bemanningen i alle politidistrikt. Vi har økt bemanningen totalt. Med vårt budsjett vil vi nå målet om to politifolk per tusen innbyggere på nasjonalt nivå.

Medieoppslag om kutt i politiet er ikke nytt. Slik var det også da Arbeiderpartiet satt i regjering. Det er viktig å ikke miste den større historien av syne: Om man ser på politiet over tid vil man se en jevn oppbygging - men med en økt oppbygging siden denne regjeringen kom til i 2013.