Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presenterte ny bok om EUs militære makt og strategi

Av Stian Mathisen, EU-delegasjonen

Per Martin Norheim-Martinsen fortalte om hvordan han tror EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk vil endres, da han presenterte sin bok om EU og militær makt i Brussel.

Forfatter Per Martin Norheim-Martinsen (t.h.) sammen med general Wolfgang Wosolsobe under lanseringen i Brussel. (Foto: Stian Mathisen)

Per Martin Norheim-Martinsen fortalte om hvordan han tror EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk vil endres, da han presenterte sin bok om EU og militær makt i Brussel.

Presentasjonen av boken «The European Union and Military Force – Governance and Strategy» fant sted 17. januar på Norway House, samme dag som EU vedtok å etablere en militær trenings- og opplæringsmisjon i Mali (EUTM).

– Jeg kunne knapt funnet et mer aktuelt tidspunkt for lansering av boken i Brussel, sa Norheim-Martinsen under sin innledning.

I boken gir Norheim-Martinsen en analyse av hvordan militær makt har blitt en del av EU, hvordan EUs militærpolitikk fungerer i praksis, og hvordan han ser for seg at EUs militæroperasjoner vil fortsette å justere seg i framtiden.

Presentasjonen ble etterfulgt av en diskusjon mellom forfatteren, påtroppende generaldirektør for EUs militærstab general Wolfgang Wosolsobe og et femtitalls fremmøtte.

Forsvarspolitikken vil justeres
Norheim-Martinsen mente ønsket om å opprette en EU-ledet treningsoperasjon i Mali viser at EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk fortsatt er relevant, men at politikkområdet vil justeres ytterligere i framtiden. Den typen helhetlig tilnærming (comprehensive approach) EU har hatt som mål de senere år, hvor man både gjennomfører militæroperasjoner og også blir værende for å bygge opp landet, vil i mange tilfeller måtte vike for andre typer operasjoner.

– Den helhetlige tilnærmingen til militæroperasjoner betyr at man blir værende veldig lenge i et land, og det vil ikke alltid være like attraktivt for EU. Ellers vil EU i framtiden primært gå inn for sivile operasjoner og militære treningsoperasjoner, slik som i Mali, sa Norheim-Martinsen.

Lansert på et betimelig tidspunkt
General Wolfgang Wosolsobe bemerket at Norheim-Martinsens bok ble lansert på et betimelig tidspunkt.

– Det er ti år siden EU felles militærstrategi ble lansert, EUs utenrikstjeneste, EEAS, skal evalueres i år, og mot slutten av året vil Det europeiske råd for første gang siden 2008 ha en bred diskusjon om sikkerhets- og forsvarspolitikk, sa Wosolsobe.

Han ga også Nordheim-Martinsen skryt for en velskrevet bok.

– Boken følger en klar ide og er godt strukturert. På grunn av sitt vell av kilder er den dessuten en referanse for alle som arbeider med europeisk militærstrategi, sa generalen.

Til toppen