Dale åpner Bondens julemarked

Onsdag 14. desember kl. 12.00 åpner landbruks- og matminister Jon Georg Dale Bondens julemarked som for første gang skal gå over fire dager i Oslo.

På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra produsenten. Produktene du kan få kjøpt vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked. Som oftest vil du finne oster, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Bondens marked stiller strenge krav til produsentene. Råvarene skal være lokale og sporbare, foredlingen skal ha et håndverksmessig og småskala preg, og produsenten skal selv stå for salget.

Viktig tilleggsnæring

Bondens Marked Oslo har eksistert i 13 år og de siste årene har aktiviteten vært stor. Så langt i 2016 har det vært 55 markeder forskjellige steder i Oslo og omegn. I 2015 omsatte de 60 andelseiere for til sammen 17,5 millioner kroner på markedene. Bondens marked er i dag den viktigste lavterskel salgskanalen for småskalaprodusenter i Norge. Mange produsenter starter i det små på Bondens marked og bygger seg opp gradvis til å bli leveringsdyktige til andre salgskanaler. 

Samspill med Visit Oslo

Bondens Marked Oslo har innledet dialog med Visit Oslo og 2017 blir et pilotår i dette samarbeidet. Visit Oslo ønsker å sette mat på agendaen i 2017, og vil i første kvartal vurdere hvilke tiltak man skal samarbeide om. 

Også i norske dagligvarebutikker selger lokalmat og lokal drikke som aldri før. Fra i fjor har omsetningsveksten av lokalmat i butikk vært på 8,8 prosent og utgjør 4,8 milliarder kroner. Omsetningsveksten er 2,5 ganger så høy som i resten av dagligvaremarkdet, der veksten bare var 3,1 prosent. Regjeringen har som mål å omsette lokalmat for 10 milliarder i 2025. 

Åpning av Bondens julemarked

Onsdag 14.12 kl 12.00
Sted: Sørenden av Valkyrie plass (der Bogstadveien og Valkyriegt. møtes).

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale deltar på åpningen av julemarkedet, fra bydel Frogner kommer leder av bydelsutvalget Jens Jørgen Lie og fra Visit Oslo Kirsti Svenning. Fra Majorstuen og Bogstadveien Næringsforening kommer daglig leder Andreas Melander. 

Kokken Alexander Nussbaum serverer mat basert på råvarer fra markedet etter en meny utviklet av matblogger Helle Øder Valebrokk. 

Kontaktperson for landbruks- og matminister Jon Georg Dale:
Heidi Eriksen Riise, 975 17 227.

Til toppen