Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinvitasjon: Forsvarsministre møtes i Oslo

De sikkerhetspolitiske utfordringene i våre felles nærområder og videreutvikling av forsvarssamarbeidet står på agendaen når de nordeuropeiske forsvarsministerne møtes i Oslo 13.–14. november. Norge har formannskapet i NORDEFCO i 2018, og dette blir det siste forsvarsministermøtet i år under norsk ledelse.

Tirsdag 13. november gjennomføres det et nordisk forsvarsministermøte med Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, Finlands forsvarsminister Jussi Niinistö, Islands utenriksminister Guðlaugur Þór Þórðarson, Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Etter det nordiske forsvarsministermøtet vil det gjennomføres et nordisk-baltisk forsvarsministermøte.

Onsdag 14. november møtes de nordeuropeiske forsvarsministrene i det såkalte Northern Group-formatet, som består av nordiske og baltiske land, samt Nederland, Polen, Storbritannia og Tyskland.

Agenda

De nordiske forsvarsministerne kommer blant annet til å diskutere sikkerhetssituasjonen i våre nærområder, prioriteter for 2019 og felles prosjekter. Flere av de nordiske landene stiller i disse dager med større styrkebidrag til NATO-øvelsen Trident Juncture. Arbeidet med å forenkle tilgangen til de andre landenes territorium og å bygge ned byråkratiske hindre vil stå på agendaen. De nordiske landene vil også signere en felles visjon med en handlingsplan for det nordiske forsvarssamarbeidet.

Lederen for FNs fredsoperasjoner, undergeneralsekretær Jean-Pierre Lacroix, vil delta på møtet den 14. november og gi status om veien videre for FNs fredsoperasjoner og pågående FN-reform.

Priv. til red:

Media inviteres til et pressemøte med de nordiske forsvarsministerne på Grand hotell tirsdag 13. november kl 1445. Oppmøte senest kl. 1430. Ta med pressekort/legitimasjon. Påmelding innen tirsdag 13. november kl. 10.00 til marita.hundershagen@fd.dep.no

 

Til toppen