Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Listhaug åpner årets forskningskampanje Smak deg fram

Landbruks- og matminister Listhaug åpner Forskningskampanjen 2015 på Elverum ungdomsskole tirsdag 8. september. Årets forskningskampanje Smak deg fram er rettet mot barne- og ungdomsskoler og tar for seg smakstesting av mat. 20 000 elever deltar i årets kampanje.

Tid: Tirsdag 8. september kl 12:00.
Sted: Skolestua (aulaen), Elverum ungdomsskole, Olav Schulstads veg, 2408 Elverum

Pressekontakt for landbruks- og matminister Sylvi Listhaug: Kommunikasjonsrådgiver Astraea Antal, mobil 934 31 930.

Fra programmet:

kl. 12:00 Velkommen ved rektor Thorbjørn Johansen
kl. 12:10 Om Forskningsprosjektet Smak deg fram ved forsker Valerie Almli fra NOFIMA, Ås
kl. 12:20 Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug møter elever fra 8-10. klassetrinn, åpner prosjektet og tester smakstester med elever 
kl. 12:45 Presse
kl. 12:55 Programmet avsluttes

Årets forskningskampanje: Smak deg frem

Årets kampanje slår alle rekorder. 20.000 elever deltar. Forrige rekord var 15.000, satt i 2011. I Elverum deltar 292 elever. Temaet for Forskningskampanjen 2015 er smak, kultur og genetikk. Elevene skal undersøke hvordan matvaner og smak henger sammen med sanseapparatet, og hva som bestemmer våre matvalg og smakspreferanser. For å finne ut dette skal elevene utføre smaks- og luktetester med tilsendte prøver. I tillegg skal de svare på noen spørsmål om matvalg og matpreferanser. Elevene registrerer selv sine svar på et eget nettsted for kampanje.  Ved å analysere svarene fra over 20 000 elever kan forskerne få helt ny kunnskap om smak og matvaner til barn og unge. 

Forskningskampanjen

Forskningskampanjen arrangeres hver høst i forbindelse med Forskningsdagene i samarbeid mellom Forskningsrådet, Nettverk for miljølære og et forskningsmiljø som varierer fra år til år. I Forskningskampanjen bruker elevene faglig godkjente metoder når de arbeider som forskere (eller forskningsassistenter) for å produsere ny kunnskap om et aktuelt tema. Elevene samler og registrerer data, og forskere lager en forskningsrapport basert på resultatene fra alle skolene. Målet med Forskningskampanjen er å vekke interesse og engasjement for forskning ved å gi elever innsikt i hvordan forskning foregår, erfaring med ulike forskningsmetoder og muligheten til å bidra til å skape ny kunnskap.  

Forskning kommer til nytte:

  • 2013: Dafniejakten (2013) resulterte i 175 innsendte prøveglass fulle av smådyr. Noen av artene var svært dårlig kartlagt før skoleelevenes forskningsinnsats.
  • 2012: Datamateriale fra registreringer av innetemperatur i norske husholdninger blir nå brukt både i to rapporter og en masteroppgave. Utgangspunktet for denne kampanjen var at man visste en god del om hvor mye energi norske husholdninger bruker, men mindre om hvor varmt vi har det inne og hvordan temperaturen varierer over døgnet, både i Norge og internasjonalt.
  • 2011: 15 000 skolemåltider ble registrert da elevene undersøkte skolematen til glede for kostholdsforskere. Før kampanjen visste forskere lite om hva elever faktisk spiste på skolen.
  • 2010: Antall registrerte observasjoner av våre til sammen 19 ulike arter av meitemark i Norges offisielle artskart ble femdoblet da meitemark var tema. 
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug
Landbruks- og matminister Listhaug åpner forskningskampanjen "Smak deg fram" på Elverum ungdomsskole tirsdag 8. september. Foto: Torbjørn Tandberg
Til toppen