Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinvitasjon: Næringsministeren "speed-dater" afrikansk næringsliv og møter ministre fra Nigeria og Sør-Afrika

Tirsdag 8. oktober deltar næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på Nordic-African Business Summit. Der åpner han speed-dating-seansen mellom bedrifter og afrikanske ambassadører, og møter Sør-Afrikas visehandelsminister og Nigerias handels- og industriminister.

Denne årlige konferansen arrangeres av Norway-Africa Business Association (NABA), og er en av Nordens viktigste møteplasser med utelukkende fokus på afrikanske markeder. Det er ventet rundt 400 deltakere fra 35 forskjellige land.

Næringsministeren kickstarter "speed-dating"-seansen mellom bedrifter, næringsorganisasjoner, etater og afrikanske ambassadører. I løpet av to timer vil over 300 møter finne sted.

- Nordic-African Business Summit har blitt den desidert viktigste møteplassen i Norden for næringsliv som er interessert i det afrikanske kontinentet. Norske bedrifter er godt posisjonert innen viktige sektorer som fornybar energi, olje- og gass og teknologi. Potensialet for norsk næringsliv er stort, sier Røe Isaksen.

I tillegg skal næringsministeren ha bilaterale møter med Sør-Afrikas visehandelsminister Fikile Majolja og Nigerias handels- og industriminister Richard Adebayo. Nigeria og Sør-Afrika utgjør Afrikas to største økonomier og til sammen nesten halvparten av kontinentets samlede BNP.

- Sør-Afrika er et viktig land for norske næringsinteresser, og i møtet med visehandelsminister Majolja vil jeg blant annet diskutere forhandlingene om en oppdatering av frihandelsavtalen mellom EFTA og Den sørafrikanske tollunionen (SACU). Jeg har stor tro på at vi vil se en sluttføring av forhandlingene i nær framtid, sier næringsministeren.

- Nigeria er Afrikas mest folkerike land, og allerede en stor importør av norske tørrfiskprodukter. I august 2019 reduserte Nigeria tollen på en del produkter tørket fisk fra 20 prosent til 10 prosent. Jeg er glad for at nigerianske myndigheter ser verdien av handel som tjener både eksportører og forbrukere, og jeg ser frem til å diskutere handel som virkemiddel for økonomisk vekst med min nigerianske motpart, sier næringsministeren.

Selve åpningen av sesjonen vil være åpent for pressen. Mer informasjon for presse her: https://summit.norwegianafrican.no/media . Pressekontakt NABA: Jonas Njau, mobil: 954 54 660. 

Pressekontakt Nærings- og fiskeridepartementet: Christine Spersrud Haug, [email protected], Mobil: 975 26 759.

Program:

Sted: Clarion Hotel Oslo, Dronning Eufemias gate 15

  • 13:00 – 13.45: Næringsministeren møter Sør-Afrikas handelsminister Ebrahim Patel
  • 13:45 – 14.30: Næringsministeren møter Nigerias handels- og industriminister Richard Adebayo 
  • 14:30 – 14.40: Næringsministeren åpner sesjonen og starter speed-datingen
Til toppen