Historisk arkiv

Endringer i ledelsen av Politidirektoratet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Innledning holdt av Grete Faremo på pressekonferanse om endringer i ledelsen av Politidirektoratet 17. august 2012.

Innledning holdt av Grete Faremo på pressekonferanse om endringer i ledelsen av Politidirektoratet 17. august 2012.  

 

Øystein Mæland fratrådte i går sin stilling som politidirektør. Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i Politidirektoratet. Beredskapen skal styrkes. Derfor har jeg i dag beordret Odd Reidar Humlegård inn i stillingen som politidirektør fra og med mandag.

Humlegård kommer fra stillingen som Kripos-sjef og har tidligere vært sjef for Utrykningspolitiet. Han er cand. jur. Og har også bakgrunn fra Forsvaret.

Det vil i den forbindelse bli etablert et bredt anlagt endringsprogram for blant annet å følge opp 22. juli-kommisjonens rapport. Det vil også bli innbeordret ytterligere ressurspersoner. Politidirektørens ledergruppe vil bli utvidet for å forsterke kompetanse og gjennomføringskraft i politiets øverste ledelse.

Jeg forstår at dere også har spørsmål om Mælands avgang.

Jeg har siden mandag konsentrert meg om det faglige innholdet i 22. juli-kommisjonens rapport: Alt den har påpekt av svakheter, feil og mangler. Jeg har konsentrert meg om å få et fullstendig bilde av situasjonen for å kunne konkretisere arbeidet som står foran oss.

Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om personer må gå. Heller ikke Mæland. Men: Jeg så at alvoret i kommisjonsrapporten og det tunge arbeidet som ligger foran oss, gjorde det umulig å utelukke personalmessige endringer i politiets ledelse. Jeg måtte derfor ha klarhet i spørsmålet jeg torsdag formiddag fikk fra flere hold: Hva med min habilitet når det gjelder politidirektørens stilling?

Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland, også etter at jeg tiltrådte som justis- og beredskapsminister 11. november i fjor. Men da Lovavdelingen sa jeg er «nær opp mot inhabilitet i vurderingen av politidirektørens tjenesteforhold», valgte jeg å erklære meg inhabil. Det grunnleggende alvoret i 22. juli-kommisjonens rapport tilsa dette.

Det var viktig for meg å gi korrekt orientering om min beslutning raskest mulig. Jeg orientert Bård Vegar Solhjell, som fungerende statsminister i disse spørsmålene. I tillegg ba jeg departementsråd Tor Saglie raskt orientere Mæland. Og jeg orienterte naturligvis statsminister Jens Stoltenberg om min beslutning.

Men jeg understreker: Jeg var ikke der at jeg vurderte Mælands stilling. Vi skulle ha et møte fredag morgen. Min oppmerksomhet var rettet inn mot dette møtet: Politidirektoratets oppfølging av kommisjonens faglige anbefalinger.

Min fremste prioritet er fremdeles jobben som skal gjøres med å bedre beredskapen.