Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Brende til toppmøte i Den afrikanske union

Priv. til red.

Utenriksminister Brende er i Etiopia 25. – 27. januar i forbindelse med AUs årlige toppmøte. Medlemslandene og partnerland møtes i hovedstaden Addis Abeba for å diskutere en rekke aktuelle spørsmål.

Hovedtema for årets toppmøte er Year of Women Empowerment and Development towards Africa's Agenda 2063. For første gang i AUs historie settes kvinner øverst på agendaen for samarbeidet for det neste året. Det forventes at Afrikas utviklingsstrategi Agenda 2063 vedtas på toppmøtet. Den omfatter blant annet jenters adgang til utdanning, kvinners deltakelse i det politiske liv og i prosesser knyttet til forebygging, håndtering og løsning av konflikter, og kvinners bidrag til økonomisk og sosial utvikling.

- Afrika er et kontinent som har opplevd en rivende økonomisk, sosial og politisk utvikling, men det er fortsatt store ulikheter og store utfordringer knyttet til fred og sikkerhet, svake stater og demokratisk styresett. Den afrikanske union har de siste årene styrket sin posisjon som en samlende arena for medlemslandene og Norge ønsker å styrke samarbeidet med organisasjonen. Jeg er spesielt glad for at årets tema handler om å styrke kvinners situasjon i Afrika, sier utenriksminister Børge Brende.

På utenriksministerens agenda står blant annet situasjonen i Sør-Sudan, voldelig ekstremisme og ebolakrisen. Han skal møte AU-kommisjonens leder Nkosazana Dlamini-Zuma, leder av AUs High-Level Implementation Panel for Sudan og tidligere president i Sør-Afrika Thabo Mbeki, samt utenriksministre og samarbeidspartnere fra en rekke afrikanske land. Utenriksministeren vil også delta på et arrangement om kvinners situasjon og rolle i konflikten i Sør-Sudan.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl, mob 922 84 752 (med på reisen)

Til toppen