Historisk arkiv

Styresammensetting, kvoter og stemmerett i IMF

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen fremmet i dag en proposisjon til Stortinget om reform av styresammensetting, kvoter og stemmerett i det internasjonale valutafondet (IMF).

Regjeringen fremmet i dag en proposisjon til Stortinget om reform av styresammensetting, kvoter og stemmerett i det internasjonale valutafondet (IMF). Med denne reformen dobles de samlede kvoteressursene i IMF, og den styrkingen av IMFs lånekapasitet som det var internasjonal enighet om våren 2009, fullføres. I tillegg overflyttes kvote- og stemmeandeler på en slik måte at innflytelsen og ansvaret til framvoksende økonomier og utviklingsland økes. Samtidig endres reglene for valg av medlemmer til IMFs styre for de største landene.

Kvotene er IMFs viktigste finansieringskilde. Reformen som det nå er enighet om i IMF sine organer innebærer at de samlede kvotene dobles til 479,8 milliarder SDR1eller om lag 4 125 milliarder kroner. Norges kvote øker til 3,75 milliarder SDR, eller vel 32 milliarder kroner. Reformforslaget innebærer videre overflytting av kvoteandeler på seks prosentpoeng fra overrepresenterte til underrepresenterte land. Dette styrker stillingen til framvoksende økonomier og utviklingsland.

De tradisjonelle industrilandenes stemmeandel går ned fra 57,9 prosent til 55,3 prosent, mens den samlede stemmevekten til framvoksende økonomier og utviklingsland øker fra 42,1 prosent til 44,7 prosent. Det er særlig de største landene i denne gruppen som får større innflytelse. Den nordisk-baltiske valgkretsen har etter reformen 3,28 prosent av stemmene i IMF, mot tidligere 3,40 prosent. Norges stemmevekt er om lag uendret.

Reformen innebærer også endringer i reglene for valg av styremedlemmer for de største landene. Med dagens regler utpeker de fem største landene sine styremedlemmer direkte. Med de nye reglene vil også disse landenes styrerepresentanter måtte velges, og det åpnes opp for at også disse landene kan inngå i valgkretser med andre land. Videre har styret og guvernørrådet i IMF som en del av reformen inngått en politisk forpliktelse om å holde antall styremedlemmer på samme nivå som i dag – det vil si 24 medlemmer – på permanent basis, og europeiske industriland har forpliktet seg til å redusere antall styremedlemmer med to. Endringen i europeisk styrerepresentasjon skal skje etter at kvoterevisjonen har trådd i kraft, det vil si tidligst mot slutten av 2012.

Se  Prop. 142 S (2010–2011): Samtykke til at Noreg sluttar seg til reform av styresamansetjing, kvotar og røysterett i IMF 

 

[1] IMFs spesielle trekkrettigheter (Special Drawing Rights). Verdien er et vektet gjennomsnitt av amerikanske dollar, britiske pund og japanske yen. En SDR var 14. juni 2011 lik 1,60355  amerikanske dollar, eller 8,6506 norske kroner.